EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ефективність пластиру з лідокаїном у пацієнтів з діабетичною периферичною нейропатією

периферична діабетична нейропатія периферична діабетична нейропатія
периферична діабетична нейропатія периферична діабетична нейропатія

Що нового?

Застосування лікувального пластиру з лідокаїном у дозі 700 мг за умов рутинної клінічної практики може полегшувати стан пацієнтів із діабетичною периферичною нейропатією.

Згідно з даними дослідження, опублікованими в журналі BMJ Open Diabetes Research and Care, застосування лікувального пластиру з лідокаїном (ЛПЛ) у дозі 700 мг сприяє ефективному полегшенню болю та покращенню функціонального статусу у пацієнтів з больовою формою діабетичної периферичної нейропатії (БДПН). Мета цього неінтервенційного ретроспективного когортного дослідження тривалістю 24 тижні полягала у виборі найбільш відповідного та ефективного препарату (ЛПЛ або препарати першої лінії для прийому внутрішньо) для лікування БДПН.

Аналіз підгруп проводили з використанням даних, отриманих в рамках рутинної клінічної практики і зареєстрованих в національному регістрі даних про пацієнтів з больовим синдромом в Німеччині (German Pain eRegistry). За допомогою непараметричного методу відбору подібного за коефіцієнтом схильності для кожної групи лікування було сформовано 732 вибірки даних. Основна кінцева точка ефективності включала оцінку зміни середнього добового індексу інтенсивності болю (0–100 мм) у період наступного спостереження через 4, 12 та 24 тижні відносно вихідного рівня та протягом періоду лікування.

Близько 50% пацієнтів з БДПН (у віці старше 60 років) мали кілька захворювань (в середньому по 4 захворювання у пацієнта) і одночасно приймали кілька лікарських препаратів (у середньому по 6 препаратів, які не знеболюють). Через 4 тижні після початку терапії ЛПЛ відзначалося статистично значуще зниження інтенсивності болю та покращення функції при виконанні рутинних дій. Терапія залишалася ефективною протягом 24 тижнів навіть при зменшенні або припиненні застосування знеболювальних препаратів та покращенні якості життя.

Середня зміна основного показника ефективності в групі застосування ЛПЛ та групі прийому препаратів внутрішньо склала -30,2 мм (стандартна помилка = 0,38) і - 17,0 мм (стандартна помилка = 0,51). Крім того, при застосуванні ЛПЛ у порівнянні з прийомом препаратів внутрішньо було відмічено статистично значуще поліпшення показників ефективності (а саме середнього добового індексу інтенсивності болю, ступеня порушення повсякденного функціонування через біль, якості життя). У групі застосування ЛПЛ кількість пацієнтів, у яких розвинулися небажані явища, було невисоким. Слід зазначити значні результати щодо фізичного функціонування в групі застосування ЛПЛ.

З урахуванням обнадійливих даних про співвідношення користі та ризику та більш виражене зменшення кількості одночасно застосовуваних знеболювальних препаратів (яке реєструвалося у 92% пацієнтів), застосування ЛПЛ в умовах рутинної практики можна розглядати як ефективний метод лікування БДПН.

Джерело:

BMJ Open Diabetes Research and Care

Стаття:

Painful diabetic peripheral neuropathy: real-world comparison between topical treatment with lidocaine 700 mg medicated plaster and oral treatments

Автори:

Michael Überall і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: