EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ефективність застосування лінаклотиду при функціональних запорах у дітей

функціональний запор функціональний запор
функціональний запор функціональний запор

Що нового?

Прийом лінаклотиду, схваленого FDA, збільшує частоту дефекацій та покращує консистенцію випорожнень, що робить його ефективним варіантом лікування запору у дітей.

Згідно з результатами дослідження, опублікованими в журналі The Lancet Gastroenterology & Hepatology, лінаклотид добре переноситься та ефективний при функціональних запорах у дітей.

Carlo Di Lorenzo та співавт. провели рандомізоване подвійне сліпе плацебо-контрольоване дослідження ІІІ фази у 64 лікарнях у 7 країнах (США, Канада, Ізраїль, Італія, Нідерланди, Україна, Естонія). Мета даного дослідження полягала в оцінці безпеки та ефективності застосування лінаклотиду (агоніста гуанілатциклази-С) у дітей із функціональними запорами.

Дітей у віці 6–17 років, які відповідали Римським критеріям III для функціонального запору, рандомізували на прийом лінаклотиду в дозі 72 мкг внутрішньо або плацебо один раз на добу протягом 12 тижнів. Зміну порівняно з вихідним рівнем частоти мимовільних спорожнень кишечника (МСК) на тиждень і зміну порівняно з вихідним рівнем консистенції (твердості) випорожнень протягом 12 тижнів розглядали як основну та додаткову кінцеві точки відповідно. В аналіз ефективності та безпеки були включені всі пацієнти, які отримали щонайменше 1 дозу досліджуваного препарату.

З 1 жовтня 2019 р. по 21 березня 2022 р. до дослідження було включено 330 дітей, яких рандомізували до групи лінаклотиду (n = 166) або плацебо (n = 164). Кінцеві точки безпеки та ефективності оцінювали у 328 пацієнтів (по 164 пацієнти у кожній групі), оскільки 2 дитини у групі лінаклотиду не отримали жодної дози досліджуваного препарату. Зазначений період лікування завершили 293 дитини (89%). З 328 пацієнтів 181 (55%) дитина була жіночої статі та 147 (45%) - чоловічої статі. Середня частота МСК на початковому рівні та під час втручання представлена ​​у таблиці 1.

У дітей, які отримували лінаклотид, спостерігалося значне поліпшення частоти МСК та консистенції випорожнень у порівнянні з плацебо.

У ході дослідження пацієнти, які приймали лінаклотид, переважно повідомляли про діарею як про небажане явище, що виникло під час лікування (НЯВЛ), а пацієнти, які приймали плацебо, переважно повідомляли про НЯВЛ COVID-19. Найчастішим НЯВЛ, пов'язаним із лікуванням, була діарея. Крім того, у 17-річної пацієнтки з групи лінаклотиду розвинулося серйозне небажане явище — важка діарея, що призвела до зневоднення та госпіталізації. Однак цей випадок вирішився без довгострокових наслідків після внутрішньовенного введення рідини. Про смертельні наслідки не повідомлялося.

Джерело:

The Lancet Gastroenterology & Hepatology

Стаття:

Efficacy and safety of linaclotide in treating functional constipation in paediatric patients: a randomised, double-blind, placebo-controlled, multicentre, phase 3 trial

Автори:

Carlo Di Lorenzo і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: