EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Вплив лінаклотиду на мікробіоту кишечника та взаємозв'язок між чисельністю бактерій роду Blautia та полегшенням симптомів при СПК із запорами

синдром подразненого кишківника синдром подразненого кишківника
синдром подразненого кишківника синдром подразненого кишківника

Що нового?

Мікробіота кишечника, мабуть, відіграє вкрай важливу роль в ефективному лікуванні лінаклотидом пацієнтів із синдромом подразненого кишечника із запорами.

Згідно з результатами проспективного дослідження, мікробіота кишечника, зокрема чисельність бактерій роду Blautia, може бути вирішальним прогностичним фактором досягнення полегшення симптомів синдрому подразненого кишечника (СПК) із запорами у пацієнтів, які отримують лінаклотид. Це багатоцентрове клінічне дослідження у форматі «до — після», проведене Jianyun Zhou та співавт., було спрямоване на вивчення впливу лінаклотиту на мікробіоту кишечника та виявлення ключових родів бактерій, які можуть впливати на його ефективність.

У дослідження були включені 62 пацієнти із СПК із запорами. Учасники отримували лінаклотид щодня у дозі 290 мкг протягом шести тижнів, при цьому моніторинг симптомів продовжували протягом чотирьох додаткових тижнів після лікування. Зразки калу збирали до та після лікування. Після цього виконували секвенування рРНК 16S. Його проводили для аналізу змін у складі мікробіоти кишечника. Для оцінки концентрацій коротколанцюгових жирних кислот (КЛЖК) використовували цільову метаболоміку.

Після шести тижнів застосування лінаклотиду 43,3% учасників досягли кінцевої точки, що визначається як відповідь на лікування за критеріями Управління з контролю якості харчових продуктів та лікарських засобів (FDA), а 85% учасників повідомили про полегшення симптомів запорів та болю в животі. Терапія лінаклотидом чинила виражений вплив на метаболізм КЛЖК та мікробіом кишечника. Більш висока ефективність лінаклотиду корелювала зі збільшенням чисельності бактерій роду Blautia. Після лікування вміст бактерій роду Blautia перевищував відповідні показники у здорових добровольців.

Більш того, було виявлено позитивну кореляцію між чисельністю бактерій роду Blautia, концентрацією КЛЖК та зниженням виразності симптомів у пацієнтів із СПК із запорами. Таким чином, терапія лінаклотидом у поєднанні з добавками, що містять бактерії роду Blautia, може підвищити ефективність терапії СПК із запорами.

Джерело:

Journal of Translational Medicine

Стаття:

The gut microbiota participates in the effect of linaclotide in patients with irritable bowel syndrome with constipation (IBS-C): a multicenter, prospective, pre-post study

Автори:

Jianyun Zhou і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: