EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ефективність застосування зв'язаної кольорової візуалізації для ендоскопічного виявлення еозинофільного езофагіту

езофагіт езофагіт
езофагіт езофагіт

Що нового?

Застосування зв'язаної кольорової візуалізації, нового ендоскопічного методу з більш високою якістю зображення може забезпечити підвищення точності ендоскопічної діагностики еозинофільного езофагіту.

Результати дослідження, опубліковані в журналі DEN Open, свідчать, що завдяки покращенню видимості патологічних змін застосування методу зв'язаної кольорової візуалізації (ЗКВ) дозволяє підвищити точність діагностики еозинофільного езофагіту із забезпеченням середньої та високої відтворюваності результатів, що призводить до зниження частоти розбіжностей даних обстеження, отриманих різними ендоскопістами.

Мета дослідження, проведеного Yasuhiko Abe та співавт., полягала в оцінці переваг застосування методу ЗКВ в ендоскопічній діагностиці еозинофільного езофагіту. Десять ендоскопістів, у тому числі чотири експерти та шість лікарів, які не є експертами, у випадковому порядку та із застосуванням сліпого методу проводили оцінку 30 зображень, отриманих методом візуалізації у білому світлі (ВБС), та 30 зображень, отриманих методом ВБС у поєднанні з методом ЗКВ, у пацієнтів з наявністю або відсутністю еозинофільного езофагіту. Діагноз еозинофільного езофагіту встановлювали з урахуванням виразності стриктур, ексудату, борозен, кілець та набряку з використанням скоригованої ендоскопічної шкали EREFS для оцінки уражень стравоходу. У рамках цього попереднього ретроспективного дослідження узгодженість результатів оцінки різними ендоскопістами та одними й тими самими ендоскопістами вивчали з використанням коефіцієнта каппа.

Так, серед лікарів, які не були експертами, та ендоскопістів без досвіду роботи з пацієнтами, які страждають на еозинофільний езофагіт, при оцінці з використанням зображень, отриманих методом ВБС у поєднанні з методом ЗКВ, була відзначена більш висока точність діагностики еозинофільного езофагіту в порівнянні з використанням зображень, отриманих лише методом ВБС (0,85 порівняно з 0,70). При виявленні еозинофільного езофагіту (коефіцієнт каппа: 0,67 та 0,57), стриктур (коефіцієнт каппа: 0,51 та 0,39) та борозен (коефіцієнт каппа: 0,73 та 0,67) узгодженість результатів оцінки різними ендоскопами при використанні зображень, отриманих методом ВБС у поєднанні з методом ЗКВ, статистично значуще перевищувала узгодженість при використанні зображень, отриманих тільки методом ВБС.

При оцінці з використанням зображень, отриманих методом ВБС у поєднанні з методом ЗКВ, відмінності результатів між експертами та лікарями, які не були експертами, були менш виразними. При виявленні кілець у стравоході узгодженість результатів оцінки одними і тими самими ендоскопістами з використанням зображень, отриманих методом ВБС у поєднанні з методом ЗКВ, була вищою, ніж при використанні зображень, отриманих тільки методом ВБС (коефіцієнт каппа: 0,62 і 0,43). При діагностиці захворювання та виявленні борозен та ексудату були відзначені подібні тенденції, незалежно від того, проводив оцінку експерт або лікар, який не є експертом. Таким чином, ЗКВ є цінним методом ендоскопічної діагностики еозинофільного езофагіту.

Джерело:

DEN Open

Стаття:

Linked color imaging improves the diagnostic accuracy of eosinophilic esophagitis

Автори:

Yasuhiko Abe і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: