EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Безпека та ефективність застосування ліраглутиду та семаглутиду для зниження маси тіла після баріатричної операції

ожиріння ожиріння
ожиріння ожиріння

Що нового?

Застосування агоністів рецепторів глюкагоноподібного пептиду-1 (ГПП-1), таких як ліраглутид та семаглутид, є ефективним з точки зору зниження маси тіла за її значного збільшення після баріатричної операції.

Результати ретроспективного спостережного дослідження, опубліковані в журналі Obesity Surgery, вказують, що застосування агоністів рецепторів ГПП-1 є ефективним і безпечним з точки зору зниження маси тіла при повторному збільшенні після баріатричної операції приблизно у двох третин пацієнтів. Приблизно в третини пацієнтів після баріатричної операції спостерігається повторне збільшення маси тіла. У дослідженні, проведеному в умовах реальної клінічної практики, Anders Boisen Jensen та співавт. вивчили ефективність застосування агоністів рецепторів ГПП-1, таких як ліраглутид та семаглутид, з точки зору частоти повторного збільшення маси тіла після баріатричної операції.

До цього одноцентрового дослідження було включено 50 учасників (82 % жінок), які отримували агоністи рецепторів ГПП-1 протягом 6 місяців у зв'язку з повторним збільшенням маси тіла після баріатричної операції. Дані про масу тіла та інші значущі клінічні показники збирали до і після проведення лікування. Дані були представлені у вигляді медіани (міжквартильного розмаху). До початку застосування агоністів рецепторів ГПП-1 (семаглутид: n = 2, ліраглутид: n = 29) маса тіла та ІМТ учасників становили 90,5 кг (83,4–107,9) та 34,0 кг/м2 (31, 7–38,7) відповідно, при цьому повторне збільшення маси тіла після баріатричної операції досягло 15,1 % (10,6–22,8) від загальної маси тіла та 4,6 кг/м2 (3,3–6,2) ) за показником ІМТ.

Через 6 місяців було відзначено зниження маси тіла та ІМТ на 8,8 % (5,2–11,4) від загальної маси тіла та на 2,9 кг/м2 (1,8–4,0) відповідно. Медіана зниження маси тіла становила 67,4% від маси, набраної після операції. Розвитку серйозних небажаних явищ не спостерігали. Таким чином, результати дослідження вказують на доцільність застосування ліраглутиду та семаглутиду для зниження маси тіла при її повторному збільшенні після баріатричної операції.

Джерело:

Obesity Surgery

Стаття:

Efficacy of the Glucagon-Like Peptide-1 Receptor Agonists Liraglutide and Semaglutide for the Treatment of Weight Regain After Bariatric surgery: a Retrospective Observational Study

Автори:

Anders Boisen Jensen і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: