EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Оцінка можливості використання порогових значень жорсткості печінки для стратифікації ризиків у пацієнтів із НАСГ та поширеним фіброзом

НАСГ НАСГ
НАСГ НАСГ

Що нового?

На підставі порогових значень жорсткості печінки можна прогнозувати прогресування та клінічні наслідки мостоподібного фіброзу та цирозу печінки.

За даними дослідження, показники жорсткості печінки можна використовувати як критерії класифікації ризиків у пацієнтів з тяжким фіброзом на тлі неалкогольного стеатогепатиту (НАСГ). Мета дослідження - встановити на підставі даних транзиторної еластографії з контрольованою вібрацією (VCTE) граничні значення жорсткості печінки, за допомогою яких можна прогнозувати прогресування цирозу печінки у пацієнтів з мостоподібним фіброзом та декомпенсацію цирозу печінки у пацієнтів з НАСГ.

Були проаналізовані дані чотирьох рандомізованих плацебо-контрольованих досліджень симтузумабу та селансертибу у пацієнтів з поширеним фіброзом (F3–F4). Дослідження було припинено достроково через недостатню ефективність. Стадію фіброзу печінки визначали централізовано на початковому рівні, на 48-му тижні (дослідження селонсертибу) та на 96-му тижні (дослідження симтузумабу). Для вивчення зв'язку між показниками жорсткості печінки за даними VCTE та прогресуванням захворювання використовували регресійну модель пропорційних ризиків Кокса.

У 103 із 664 пацієнтів (16 %) мостоподібний фіброз прогресував до цирозу, і у 27 із 734 пацієнтів (4 %) із цирозом печінки на початковому рівні було підтверджено наявність небажаних явищ з боку печінки. Порогові значення жорсткості печінки, рівні не менше ніж 16,6 кПа і не менше ніж 30,7 кПа відповідно, були визнані оптимальними для прогнозування розвитку цирозу печінки та небажаних явищ з боку печінки.

У пацієнтів з мостоподібним фіброзом незалежними прогностичними факторами прогресування до цирозу були жорсткість печінки на початковому рівні не менше ніж 16,6 кПа (скориговане відношення ризиків (СВР): 3,99) та підвищення жорсткості печінки не менше ніж на 5 кПа (і не менш ніж на 20%) (СВР: 1,98). Розвиток небажаних явищ з боку печінки у пацієнтів з цирозом можна прогнозувати при жорсткості печінки на початковому рівні не менше ніж 30,7 кПа (СВР: 10,13). Таким чином, зазначені показники жорсткості печінки доцільно використовувати для класифікації ризиків у пацієнтів із НАСГ та поширеним фіброзом.

Джерело:

Gut

Стаття:

Liver stiffness thresholds to predict disease progression and clinical outcomes in bridging fibrosis and cirrhosis

Автори:

Rohit Loomba і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: