EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Дослідження методом поздовжньої МРТ для контролю початку і перебігу хронічного риносинусита у дітей із муковісцидозом

хронічний риносинусит хронічний риносинусит
хронічний риносинусит хронічний риносинусит

Що нового?

У дітей із муковісцидозом проведення дослідження методом поздовжньої магнітно-резонансної томографії (МРТ) дозволяє виявити початок хронічного риносинуситу (ХРС) та виконувати контроль його прогресування від дитячого до шкільного віку.

Результати недавнього дослідження вказують, що обстеження придаткових пазух носа методом поздовжньої МРТ дозволяє виявити початок процесу та контролювати прогресування ХРС у дітей із муковісцидозом від дитячого до шкільного віку. Ціль дослідження полягала в оцінці ХРС з використанням поздовжніх зображень, отриманих методом МРТ, у дітей з муковісцидозом від дитячого до шкільного віку. Усього 64 дитини з муковісцидозом (середній вік на початковому рівні: 1,1 ± 1,6 року, діапазон: 0–5 років) проходили в середньому по 5,8 ± 2,2 дослідження методом МРТ на рік (діапазон: 3–11 досліджень).

Ще 24 дитини (середній вік: 9,2 ± 4,4 роки, діапазон: 3-17 років) з гомозиготністю за мутацією F508del проходили дослідження методом МРТ до і не менше ніж через 2 місяці після початку застосування лумакафтору/івакафтору. Для оцінки результатів дослідження методом МРТ використовували раніше виміряне значення ХРС на МРТ (CRS-MRI). Найчастіше придаткові пазухи носа (65–87 %) в дітей дитячого віку були непрозорими, з переважанням набряку слизової оболонки (58–97 %). У дітей дошкільного віку (1–5 років) найчастішим відхиленням від норми був набряк слизової оболонки (79–94 %, р<0,05), при цьому у 79–94 % випадків придаткові пазухи носа були непрозорими (р<0, 05 у порівнянні з дітьми грудного віку).

У дітей шкільного віку (>6 років) найчастішим відхиленням від норми була наявність мукопіоцеле у верхньощелепних та лобових пазухах (53–56 %, р<0,05–0,808), при цьому практично всі придаткові пазухи носа були непрозорими (71–99 %, р <0,001–0,357 (порівняно з дітьми дошкільного віку). З віком сумарна оцінка CRS-MRI збільшувалася (від 22,4±9,6 бала у грудному віці до 34,2±9,6 бала у дошкільному віці та до 34,0±5,7 бала у шкільному віці). Сумарна оцінка CRS-MRI (−0,5 ± 3,3) та оцінка стану верхньощелепних пазух (−0,5 ± 1,5) у дітей, які отримують лумакафтор/івакафтор, покращали.

У дітей з муковісцидозом за результатами дослідження методом поздовжньої МРТ виявлено ранній початок, прогресування ХРС від дитячого до шкільного віку та відповідь на лікування лумакафтором/івакафтором. Ці дані вказують на можливість ретельного неінвазивного моніторингу ХРС методом МРТ у дітей із муковісцидозом.

Джерело:

The Annals of the American Thoracic Society

Стаття:

Longitudinal MRI Detects Onset and Progression of Chronic Rhinosinusitis from Infancy to School Age in Cystic Fibrosis

Автори:

Lena Wucherpfennig і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: