EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Дієта з низьким вмістом жирів як перспективний метод лікування стомлюваності при розсіяному склерозі

розсіяний склероз розсіяний склероз
розсіяний склероз розсіяний склероз

Що нового?

Застосування дієти з низьким вмістом жирів пов'язане зі зниженням стомлюваності у пацієнтів із розсіяним склерозом.

Згідно з результатами дослідження, опублікованими в журналі Multiple Sclerosis Journal, у пацієнтів із розсіяним склерозом застосування дієти з низьким вмістом жирів забезпечує виражене зниження стомлюваності. Мета дослідження, проведеного Emma Chase і співавт., полягала в оцінці впливу дієти з низьким вмістом жирів на стомлюваність при розсіяному склерозі. У рандомізованому контрольованому дослідженні тривалістю 16 тижнів пацієнтів із розсіяним склерозом (n = 39) рандомізували до групи застосування дієти з низьким вмістом жирів (основна група (n = 20), частка жирових калорій від загальної щоденної кількості калорій – не більше 20 %) або у контрольну групу листа очікування (контрольна група (n=19)).

Протягом 2 тижнів після рандомізації в учасників збирали вихідні дані про харчування шляхом реєстрації добового раціону. Учасники з основної групи пройшли 2-тижневу консультацію з харчування, після чого дотримувалися дієти з низьким вмістом жирів протягом 12 тижнів. Вихідні дані та дані на 16-му тижні збирали шляхом реєстрації добового раціону харчування за 3 доби. Кожні 4 тижні проводили оцінку з використанням модифікованої шкали для оцінки впливу стомлюваності (MFIS) та опитувальника частоти їди (FFQ). Учасники в контрольній групі дотримувалися звичної дієти і після завершення дослідження пройшли консультацію з приводу харчування.

Згідно з результатами аналізу даних, отриманих шляхом реєстрації добового раціону харчування, між основною та контрольною групами не було виявлено статистично значущої різниці у загальному споживанні калорій (основна група: -348 ккал та контрольна група: -333 ккал). В основній групі було відзначено зниження кількості калорій, отриманих із жирів, на 10%, збільшення кількості калорій, отриманих із вуглеводів, на 9,0% та збільшення загального споживання клітковини на 8,2 грама. Кількість калорій, отриманих із білків, залишилося незмінною. У ході аналізу даних у пацієнтів без порушень протоколу (PP-популяція) в основній групі було виявлено статистично значуще зниження загальної щоденної кількості калорій, отриманих з жирів, з 39 до 29%, що супроводжувалося збільшенням щоденної кількості калорій, отриманих з вуглеводів, з 43 до 54%.

В основній групі спостерігалося статистично значуще зниження середньої кількості калорій, отриманих з жирів, з 39% на початковому рівні до 24% наприкінці дослідження, при цьому 45% учасників досягли частки калорій, отриманих із жирів, <25% та 25% учасників – частки калорій, отриманих із жирів, <20 %. У контрольній групі, навпаки, відзначалася менша прихильність: лише 5,3 % учасників досягли частки калорій, отриманих із жирів, <25 %, а частки калорій, отриманих із жирів, <20 % –5,3 % учасників. В основній групі середня кількість калорій, отриманих з жирів, знизилася на 15%, що статистично значуще більше зниження на 1%, що спостерігалося в контрольній групі (міжгрупова відмінність: -14). Це свідчить про високий рівень дотримання досліджуваної дієти (див. рисунок 1)

При аналізі в ITT-популяції в основній групі середнє зниження загальної оцінки з MFIS склало 14 балів, а в контрольній групі - 10 балів. Середня міжгрупова відмінність знизилася на 4 бали. Аналогічно цим даними результати аналізу в РР-популяції свідчили про зниження середньої міжгрупової різниці на 8 балів, а результати аналізу чутливості вказували на подальше зниження на 14 балів, що додатково підтвердило отримані результати (малюнок 2).

Вихідна оцінка за шкалою оцінки стомлюваності (FSS) склала 6 (± 1) балів. В ITT-популяції в основній групі оцінка FSS знизилася на 0,8 бала, а в контрольній групі - на 0,4 бала (зниження середньої міжгрупової відмінності: 0,4 бала). У PP-популяції зниження середньої міжгрупової різниці становило 0,7 бала, а при аналізі чутливості було виявлено зниження цього показника на 1,2 бала. Середня оцінка швидкої фізичної активності (RAPA) збільшилася на 0,3 бала в основній групі та знизилася на 0,6 бала у контрольній групі, що призвело до чистого збільшення на 0,9 бала.

В обох групах спостерігали зниження маси тіла (основна група: 2,4 кг, контрольна група: 3,0 кг). У PP-популяції зниження маси тіла у контрольній групі було скориговано до 1,4 кг та додатково зменшилось до 0,9 кг під час аналізу чутливості. В основній групі, навпаки, зниження маси тіла залишалося незмінним. Крім того, в основній групі спостерігалася більш виражена внутрішньогрупова зміна маси жирової тканини порівняно з масою нежирових тканин. В основній групі також було зареєстровано зниження середнього рівня загального холестерину (-12,9 мг/дл) на відміну від підвищення в контрольній групі (+7,1 мг/дл) (міжгрупова відмінність: -20,0 мг/дл).

Середній рівень холестерину ліпопротеїдів низької щільності знизився в основній групі (-12,2 мг/дл), але збільшився у контрольній групі (+6,4 мг/дл) (міжгрупова відмінність: 18,6 мг/дл). Рівень холестерину ліпопротеїдів високої щільності та середній рівень HbA1c залишилися незмінними. Кореляції між змінами оцінок за MFIS на 16-му тижнем щодо вихідного рівня та кількістю калорій, отриманих із жирів, за результатами оцінки за FFQ не спостерігалося. За результатами лабораторних досліджень проблем безпеки виявлено не було. Таким чином, застосування дієти з низьким вмістом жирів (що характеризується значним збільшенням частки калорій, отриманих з вуглеводів і клітковини, та зниженням частки калорій, отриманих з насичених жирів) є потенційно сприятливою стратегією зменшення виразності симптомів розсіяного склерозу.

Джерело:

Multiple Sclerosis Journal

Стаття:

A low-fat diet improves fatigue in multiple sclerosis: Results from a randomized controlled trial

Автори:

Emma Chase і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: