EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Зв'язок між концентрацією греліну та виразністю симптомів тривоги у пацієнтів з розладом харчування ARFID

тривога тривога
тривога тривога

Що нового?

У молодих людей з РВХ нижча концентрація греліну пов'язана з більш високим ступенем виразності симптомів тривоги.

Згідно з результатами нещодавно проведеного дослідження, один із механізмів лікування розладу обмеження споживання їжі (ARFID, Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder) у підлітків та молодих людей може бути пов'язаний із впливом на сигнальні шляхи греліну — гормону, що стимулює апетит. Aluma Chovel Sella та співавт. провели дослідження щодо оцінки зв'язку між концентрацією греліну та симптомами тривоги у пацієнтів з ARFID. У дослідженні в рамках перехресного режиму оцінювали вибірку з 80 пацієнтів віком 10–23 років із діагностованим клінічним або субклінічним РВХ відповідно до критеріїв 5-го видання Посібника з діагностики та статистичного обліку психічних розладів (DSM-5).

Було проведено оцінку нейробіологічних механізмів вибіркової харчової поведінки. Для оцінки концентрації греліну натщесерце і виразності симптомів тривоги використовували різні інструменти, включаючи шкалу Либовиця для оцінки соціальної тривоги (LSAS), шкалу тривоги Бека (BAI) та шкалу BAI для молодих людей (BAI-Y) для оцінки фізичних, емоційних та когнітивних проявів, а також шкалу тривоги Спілбергера (STAI) та STAI для дітей (STAI-C) для виміру загального рівня особистісної тривожності.

За шкалою LSAS (r = −0,3), BAI/BAI-Y (T-показник; r = −0,28) та STAI/STAI-C (T-показник; r = −0,28) виявлено зворотну кореляцію між концентрацією греліну та виразністю симптомів тривоги. У всіх випадках було встановлено середню величину ефекту. Зазначена тенденція зберігалася також у групі пацієнтів із клінічно вираженим ARFID після поправки на z-показники індексу маси тіла (LSAS: β = −0,34; BAI/BAI-Y, T-показник: β = −0,26; STAI/STAI- C, T-показник: β = -0,27). Імовірно, існує зв'язок між наявністю виражених симптомів тривоги та зниженою концентрацією греліну у молодих людей з РВХ, що свідчить про можливість використання сигнальних шляхів греліну для лікування РВХ.

Джерело:

The Journal of Clinical Psychiatry

Стаття:

Lower Ghrelin Levels Are Associated With Higher Anxiety Symptoms in Adolescents and Young Adults With Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder

Автори:

Aluma Chovel Sella та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: