EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Зниження ризиків при кесаревому розтині: скорочення обсягу крововтрати при застосуванні транексамової кислоти

вагітність вагітність
вагітність вагітність

Що нового?

Транексамова кислота зменшує об'єм крововтрати, покращує материнські наслідки та знижує ризик післяпологової кровотечі при плановому кесаревому розтині.

У передовому дослідженні, результати якого опубліковані в журналі Pakistan Journal of Medical & Health Sciences, встановлено виражений потенціал застосування транексамової кислоти для зменшення обсягу крововтрати при розродженні шляхом кесаревого розтину. Післяпологова кровотеча є серйозною проблемою в акушерстві. Раніше були отримані дані про те, що застосування транексамової кислоти в комбінації з уретонічними препаратами ефективно знижує інтенсивність кровотечі.

Зважаючи на обмежені дані про профілактичне застосування транексамової кислоти при проведенні планового кесаревого розтину, Javeria Masood та співавт. провели рандомізоване контрольоване дослідження тривалістю 6 місяців. У рамках дослідження 60 вагітних жінок на терміні вагітності починаючи з 37-го тижня були рандомізовані до групи А (групи застосування транексамової кислоти) та групи B (без застосування транексамової кислоти). Пацієнткам групи А вводили внутрішньовенно транексамову кислоту в дозі 1 г за 15 хвилин до виконання хірургічного розрізу. У групі B транексамову кислоту не застосовували.

Пізніше (безпосередньо перед випискою) у пацієнток вимірювали об'єм крововтрати, виходячи з концентрації гемоглобіну та гематокриту на другий день після операції. У ході дослідження було отримано вражаючі результати. У групі застосування транексамової кислоти середній розрахунковий обсяг крововтрати був меншим, ніж у групі без застосування транексамової кислоти (таблиця 1).

Така статистично значуща різниця (p < 0,05) свідчить про ефективність антифібринолітичних препаратів з точки зору зменшення об'єму крововтрати під час та після кесаревого розтину. Отримані дані переконливо доводять можливість профілактичного застосування транексамової кислоти під час проведення планового кесаревого розтину в нижньому сегменті матки.

Статистично значуще зменшення обсягу крововтрати мінімізує ризики післяпологової кровотечі та підвищує безпеку розродження шляхом кесаревого розтину. Дане дослідження може стати джерелом цінної інформації для розробки стратегії зниження ризику виникнення післяпологової кровотечі та покращення загального стану жінок під час проведення кесаревого розтину.

Джерело:

Pakistan Journal of Medical & Health Sciences

Стаття:

Comparison of Estimated Blood Loss between Tranexamic Acid and Control in Women Undergoing Elective Cesarean Section

Автори:

Javeria Masood і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді ru ua en
Спробуй: