EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Застосування збагаченої тромбоцитами плазми, очищеної від лейкоцитів, у поєднанні з гіалуроновою кислотою та застосування аутологічної мікрофрагментованої адипозної тканини у лікуванні остеоартрозу

LP-PRP LP-PRP
LP-PRP LP-PRP

Що нового?

При ранньому остеоартрозі колінного суглоба застосування аутологічної мікрофрагментованої адипозної тканини, а також збагаченої тромбоцитами плазми, очищеної від лейкоцитів, у поєднанні з гіалуроновою кислотою є однаково ефективним з клінічної точки зору.

Результати дослідження вказують, що у пацієнтів з остеоартрозом колінного суглоба три ін'єкції гіалуронової кислоти (ГК) у поєднанні з збагаченою тромбоцитами плазмою, очищеною від лейкоцитів (LP-PRP), а також одноразове введення аутологічної мікрофрагментованої адипозної тканини (МФАТ) забезпечують значуще клінічне поліпшення за низкою показників, як-от якість життя, інтенсивність болю і функція колінного суглоба. При цьому різниця між даними методами лікування незначна. У ході дворічного спостереження у цьому проспективному рандомізованому клінічному дослідженні проводили порівняння клінічних ефектів від застосування LP-PRP у поєднанні з ГК, а також від одноразового введення аутологічної МФАТ у пацієнтів з остеоартрозом 0-2-го ступеня за класифікацією Келлгрена – Лоуренса.

Лікування та оцінку його ефектів у дослідженні проводили на 80 колінних суглобах, уражених остеоартрозом з клінічними проявами, у 50 пацієнтів (середній вік: 62,38±11,88 року), розділених на дві рівні групи методом рандомізації. У групі 1 провели лікування 40 колінних суглобів шляхом введення аутологічної LP-PRP у поєднанні з ГК. У групі 2 також провели лікування 40 колінних суглобів шляхом одноразового введення аутологічної МФАТ. Для виконання оцінки через 6 (T1), 12 (T2) та 24 (T3) місяці використовували шкалу Міжнародного комітету з документації обстеження колінного суглоба, візуальну аналогову шкалу (ВАШ) для визначення інтенсивності болю, шкали активності захворювання Маркса (Marx) та Тегнера (Tegner) та шкалу оцінки результатів пошкоджень та захворювань колінного суглоба (KOOS).

У період спостереження у всіх контрольних моментах проводили реєстрацію побічних ефектів. Було проведено аналіз у підгрупах для визначення відмінностей оцінок в учасників дослідження однієї статі та вікової групи. Через 6, 12 та 24 місяці в обох групах дослідження спостерігалося статистично значуще функціональне та клінічне покращення. При виконанні порівняння було встановлено, що в групі введення аутологічної МФАТ статистично значуще вищими були оцінка за шкалою Маркса та інтенсивність болю за ВАШ до операції, оцінка за ВАШ у контрольній точці T2, оцінка активності повсякденної діяльності за шкалою KOOS (KOOS-ADL) контрольної точки T3, а нижчою — оцінка активності занять спортом за шкалою KOOS (KOOS-Sports) в контрольній точці T3 (див. таблицю 1).

Розвитку значних побічних ефектів обох групах дослідження не було. У 12 (30%) пацієнтів із групи застосування LP-PRP було відзначено появу болю легкого ступеня, почервоніння та припухлості через один день після ін'єкції, а у 2 пацієнтів через два дні після проведення лікування розвинувся синовіт, що потребував призначення парацетамолу та місцевих компресів з льодом. У 5 (12,5%) пацієнтів із групи застосування аутологічної МФАТ у місці аспірації жирової тканини через 3 дні після проведення цієї процедури було відзначено появу синців та екхімозу.

Що стосується функціонального покращення в різні контрольні моменти часу, статистично значущих відмінностей між групами введення аутологічної МФАТ та трьох ін'єкцій LP-PRP у поєднанні з ГК виявлено не було. Обидва варіанти лікування були безпечними та не призводили до розвитку серйозних ускладнень. До середини періоду спостереження обидва варіанти лікування забезпечили покращення якості життя та функції колінного суглоба, а також зниження інтенсивності болю незалежно від статі та віку пацієнтів.

Джерело:

European Journal of Orthopaedic Surgery & Traumatology

Стаття:

Autologous microfragmented adipose tissue and leukocyte-poor platelet-rich plasma combined with Hyaluronic acid show comparable clinical outcomes for symptomatic early knee osteoarthritis over a two-year follow-up period: a prospective randomized clinical trial

Автори:

Alberto Gobbi і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: