EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ефективність мануальної терапії в рамках комплексного лікування при тазовому болю у жінок з ендометріозом

ендометріоз ендометріоз
ендометріоз ендометріоз

Що нового?

Мануальна терапія може стати цінним доповненням комплексного протоколу лікування тазового болю у жінок з ендометріозом.

У рандомізованому клінічному дослідженні отримано обнадійливі дані про ефективність мануальної терапії при її включенні до комплексного протоколу лікування тазового болю при ендометріозі. У дослідженні оцінювали вплив протоколу лікування з мануальною терапією протягом 8 тижнів на клінічні характеристики, якість життя та емоційний стан у жінок з тазовим болем, спричиненим ендометріозом.

У дослідження було включено 41 жінку з тазовим болем при ендометріозі. Середній вік становив 36,10 (6,97) років. Пацієнток рандомізували у дві групи:

• групу мануальної терапії (n=21)

• групу плацебо (n = 20).

В обох групах втручання проводили протягом 8 тижнів. Перед лікуванням (T0), відразу після лікування (T0) та через один місяць (T2) та шість місяців (T3) наступного спостереження провели оцінку кількох факторів, включаючи інтенсивність болю, рухливість поперекового відділу хребта, показники здоров'я при ендометріозі за даними опитувальника Endometriosis Health Profile, якість життя, вираженість депресії та тривоги та суб'єктивну оцінку змін пацієнтками.

У тимчасовій точці T1 після проведення мануальної терапії спостерігалося статистично значуще покращення фізичного аспекту якості життя, підвищення рухливості поперекового відділу хребта, підвищення рівня енергії та зниження інтенсивності болю. Зниження інтенсивності болю також було відзначено у часових точках T2 та T3. Крім того, у точці T1 у групі плацебо та групі мануальної терапії спостерігалося поліпшення емоційного стану пацієнток. Проте значних поліпшень з погляду соціальної підтримки, самооцінки та виразності депресії та тривоги у жодній групі після втручання виявлено не було.

При лікуванні тазового болю внаслідок ендометріозу мануальна терапія може стати ефективним доповненням до гінекологічного втручання. Завдяки зниженню інтенсивності болю, покращенню фізичного аспекту якості життя та покращенню показників здоров'я мануальна терапія розширює можливості для полегшення стану жінок з ендометріозом.

Такі вражаючі результати створюють основу для проведення додаткових досліджень та підвищення ефективності лікування тазового болю, спричиненого ендометріозом.

Дослідники продовжують пошук нових варіантів втручання для покращення емоційного стану таких пацієнток, проте вже зараз пацієнти та медичні фахівці з оптимізмом оцінюють перспективи мануальної терапії.

Джерело:

Journal of Clinical Medicine

Стаття:

Effectiveness of a Manual Therapy Protocol in Women with Pelvic Pain Due to Endometriosis: A Randomized Clinical Trial

Автори:

Elena Muñoz-Gómez та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді ua en ru
Спробуй: