EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Застосування індексу форми тіла як прогностичного фактору старечої астенії

загальна коморбідність загальна коморбідність
загальна коморбідність загальна коморбідність

Що нового?

Застосування індексу форми тіла (ІФТ, BSI), поряд з індексом маси тіла (ІМТ), може допомогти в прогнозуванні смертності та старечої астенії серед осіб похилого віку, дозволяючи лікарям-практикам краще зрозуміти ризики для здоров'я в старіючій популяції.

У журналі Frontiers in Nutrition були опубліковані результати вивчення ізраїльської загальнонаціональної когорти, що включає 1580 пацієнтів, які взяли участь у Національному дослідженні здоров'я та харчування IsaMabat Zahav, яке проводили серед осіб віком 65 років та старших у 2005–2006 роках. Відповідно до цих результатів, індекс форми тіла (ІФТ) перебуває у незалежному зв'язку з ризиком настання смерті і є сильним прогностичним фактором старечої астенії.

У своєму недавньому дослідженні Itamar Shafran та співавт. провели оцінку ефективності застосування ІФТ порівняно з ІМТ (традиційним показником) з погляду прогнозування настання смерті та розвитку старечої астенії.

Було зібрано соціально-демографічні, клінічні, поведінкові та психосоціальні дані включених у дослідження пацієнтів. Крім того, на початковому рівні були проведені вимірювання маси тіла, зросту та обхвату талії (ОТ), які використовували для розрахунку ІМТ (кг/м2) та ІФТ - нового, незалежного від ІМТ показника абдомінального ожиріння, який розраховували за формулою: ІФТ = ОТ(м)/(ІМТ2/3×зріст(м)1/2).

Протягом періоду тривалістю 13 років (медіана) зареєстровано 757 випадків смерті. У дослідженні було встановлено, що ІФТ перебуває у незалежному зв'язку з ризиком настання смерті, тоді як у ІМТ такий зв'язок був відсутній. Зокрема, при кожному збільшенні ІФТ на стандартне відхилення ризик настання смерті підвищувався на 13 %. Крім того, серед осіб з підгрупи, що пройшла оцінку (554 пацієнтів, що вижили), стареча астенія була виявлена ​​в 14% випадків. Після коригування на різні чинники ймовірність розвитку старечої астенії була статистично значуще вищою в осіб із вищими значеннями ІФТ проти ІМТ. Зокрема, відношення шансів розвитку старечої астенії при оцінці ІФТ склало 1,55, і це вказує на сильну прогностичну значущість цього показника. При оцінці ІМТ статистично значущий зв'язок із ризиком розвитку старечої астенії був відсутній.

Джерело:

Frontiers in Nutrition

Стаття:

The predictive ability of ABSI compared to BMI for mortality and frailty among older adults

Автори:

Itamar Shafran і співавт.

Коментарі (1)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді ru ua en
Спробуй: