EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Застосування пробіотиків матерями дозволяє знизити ризик розвитку алергії та бронхіальної астми у немовлят

алергія алергія
алергія алергія

Що нового?

Застосування пробіотиків під час вагітності та протягом 3-6 місяців після пологів може забезпечити зниження ризику розвитку екземи та атопічного дерматиту у немовлят.

За результатами систематичного огляду було встановлено, що застосування пробіотиків у пренатальному періоді може забезпечити зниження ризику розвитку алергії у новонароджених, особливо у тих, хто перебуває у групі високого ризику. Метою дослідження, проведеного Alexander S. Colquitt та співавт., була оцінка впливу застосування пробіотиків у пренатальному періоді (тобто лише матерями) на розвиток широкого спектра патологій алергічної природи, у тому числі бронхіальної астми та атопічного дерматиту.

Пошук відповідних рандомізованих контрольованих досліджень виконували у таких базах даних, як Embase, CINAHL та Medline. В аналіз були включені дослідження, в яких вивчали застосування пробіотиків у вагітних у порівнянні з плацебо та розвиток патологій алергічної природи у дітей. В рамках аналізу проводили оцінку ризику наявності систематичних помилок та якості досліджень. Загалом в аналіз було включено 6 робіт (з 850), відповідних критеріям відбору.

Згідно з результатами двох досліджень застосування пробіотиків матерями не впливало на показники, що вивчалися. В рамках двох інших досліджень було встановлено, що застосування пробіотиків матерями забезпечує зниження частоти розвитку атопічного дерматиту та екземи у дітей. В одному дослідженні впливу на загальну частоту атопічної сенсибілізації не виявлено. Однак у підгрупі дітей із високим спадковим ризиком розвитку захворювань алергічної природи відзначалося зниження частоти атопічної сенсибілізації. Крім того, згідно з результатами аналізу даних вибірки всіх рандомізованих пацієнтів у рамках ще одного дослідження, не було виявлено впливу застосування пробіотиків матерями.

Однак за результатами аналізу даних вибірки учасниць дослідження, які повністю виконали всі передбачені протоколом процедури, було встановлено зниження частоти розвитку атопічного дерматиту. Таким чином, застосування пробіотиків вагітними може забезпечити зниження частоти розвитку захворювань алергічної природи у народжених дітей. Для отримання переконливіших доказів необхідно проведення подальших досліджень на більшій вибірці.

Джерело:

Nutrients

Стаття:

Do Probiotics in Pregnancy Reduce Allergies and Asthma in Infancy and Childhood? A Systematic Review

Автори:

Alexander S. Colquitt і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: