EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Вплив уваги з боку засобів масової інформації на зростання кількості призначень міноксидилу при алопеції

дерматологія дерматологія
дерматологія дерматологія

Що нового?

Через 8 тижнів після публікації газетної статті було зареєстровано значне зростання кількості призначень міноксидилу при алопеції.

Результати недавнього дослідження, опубліковані в журналі JAMA Network, свідчили про те, що після публікації газетної статті, в якій було описано практику щотижневого застосування міноксидилу в низьких дозах для лікування алопеції, відбулося стрімке зростання кількості випадків його призначення. В рамках дослідження зміну в призначенні міноксидилу для прийому внутрішньо після широкого висвітлення в новинах і соціальних мережах вивчали, використовуючи дані про відпуск лікарських засобів за рецептом. Для виявлення призначень міноксидилу внутрішньо дорослим, в період з 1 січня 2021 р. по 31 грудня 2022 р., аналізували дані з бази даних Truveta, що містить електронну медичну документацію з декількох систем охорони здоров'я США.

Дослідження охоплювало осіб, які проходили лікування у 8 системах охорони здоров'я, які переважно проживають у 13 штатах, які вперше отримали міноксидил до (з січня по липень 2022 р.) або після (з серпня по грудень 2022 р.) публікації статті. У цьому перехресному дослідженні оцінювали щотижневу частоту першого призначення міноксидилу у формі таблеток із різними дозуваннями. Зміну у частоті призначень визначали методом аналізу перерваних часових рядів. Ці зміни зіставляли зі схемами призначення фінастериду в низьких дозах для лікування алопеції та антигіпертензивних препаратів.

З 6541 пацієнта, які вперше отримали міноксидил для прийому внутрішньо, 41,0 % пацієнтів були чоловіками, 36,8 % пацієнтів були у віці 45–64 років, а розподіл за расовою приналежністю був таким: 7,5 % пацієнтів були представниками монголоїдної раси, 12,5% - представниками негроїдної раси та 65,2% - представниками європеоїдної раси, при цьому 10,2% були латиноамериканського походження. Серед них 2846 пацієнтам міноксидил було призначено протягом 7 місяців до публікації статті, а 3695 пацієнтам – протягом 5 місяців після публікації статті. Після публікації спостерігалося збільшення частки чоловіків (43,6% порівняно з 37,7%) та представників європеоїдної раси (68,6% порівняно з 60,8%).

З іншого боку, після публікації статті спостерігалося зниження частки осіб із супутніми захворюваннями порівняно з періодом до публікації (артеріальна гіпертензія: 38,3 % порівняно з 46,7 %; хронічне захворювання нирок: 14,4 % порівняно з 22,3 %, цукровий діабет: 16,0 % порівняно з 22,1 %. Крім того, кількість нових призначень міноксидилу на 10 000 амбулаторних візитів на тиждень була значно вищою протягом 8 тижнів після публікації статті порівняно з 8 тижнями до. Загалом на 10 000 амбулаторних візитів після публікації було виписано 0,9 призначення (95 % ДІ: 0,8–1,0 призначення) порівняно з 0,5 призначення (95 % ДІ: 0,4–0,6 призначення ) до публікації, при цьому різниця була статистично значущою.

Це збільшення спостерігалося як у чоловіків (1,1 призначення (95% ДІ: 0,9-1,3 призначення)), так і у жінок (0,8 призначення (95% ДІ: 0,7-0,9 призначення)), тобто кратність склала 2,4 та 1,7 рази відповідно. Однак після початкового різкого підвищення, пов'язаного з публікацією статті, частота призначень загалом знизилася як у чоловіків, так і у жінок. Щодо першого призначення фінастериду чи антигіпертензивних препаратів аналогічного підвищення не спостерігалося.

Після публікації газетної статті, в якій обговорювалося щотижневе застосування міноксидилу в низьких дозах для лікування алопеції, кількість призначень різко зросла. Слід зазначити відсутність результатів нових досліджень чи даних великомасштабних рандомізованих досліджень у статті. Однак отримані дані вказують на те, що саме по собі висвітлення у засобах масової інформації, навіть без публікації результатів нових досліджень або вагомих доказів, може призвести до негайних змін у практиці призначення лікарських засобів. Важливо наголосити, що ці зміни можуть бути короткочасними.

Необхідно розуміти основні фактори, що лежать в основі зміни поведінки пацієнтів та лікарів при призначенні лікарських засобів, а також відмінності, що спостерігаються у чоловіків і жінок. На рішення про застосування міноксидилу для прийому внутрішньо в низьких дозах після прочитання статті можуть впливати соціально-економічні фактори, такі як доступність медичної допомоги, освіта та рівень доходу.

Джерело:

JAMA Network Open

Стаття:

Changes in Minoxidil Prescribing After Media Attention About Oral Use for Hair Loss

Автори:

Brianna M. Goodwin Cartwright і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: