EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ефективність застосування медичного канабісу з метою зниження інтенсивності мігренозного головного болю

мігрень мігрень
мігрень мігрень

Що нового?

У дорослих застосування медичного канабісу може зменшити тривалість та частоту мігренозного головного болю.

Результати дослідження, опубліковані в журналі Frontiers In Neurology, вказують на те, що медичний канабіс (МК) може чинити сприятливу дію з точки зору зменшення тривалості та частоти головного болю при мігрені у дорослих. Основну увагу в рамках цього огляду приділяли вивченню безпеки та ефективності застосування МК у лікуванні мігрені у дорослих. Пошук відповідних літературних джерел, що описують дослідження за участю осіб віком 18 років і старше, виконували у таких електронних базах даних, як EMBASE, PubMed, CINAHL, PsycINFO та Web of Science.

Оцінку відповідності досліджень критеріям включення проводили 2 експерти незалежно один від одного. Дані відібраних досліджень було поєднано з використанням методів описової статистики. До огляду було включено 12 досліджень, у яких взяли участь 1 980 осіб. Через 6 місяців застосування МК було виявлено зниження тяжкості блювання та нудоти, пов'язаних із нападами мігрені. Крім того, через 30 днів застосування МК призводило до зменшення числа днів з мігренню, а також до зниження щомісячної частоти головного болю. З точки зору зниження тяжкості мігрені лікування із застосуванням МК було на 51% ефективнішим, ніж лікування без застосування МК.

Порівняно із застосуванням амітриптиліну, на фоні лікування МК було зареєстровано зниження частоти нападів мігрені та їх усунення у деяких (11,6 %) пацієнтів. Застосування МК було пов'язане з розвитком абузусного головного болю, який реєстрували у 43,75% пацієнтів, які застосовували лікарські препарати на основі канабісу. При цьому небажані явища часто були легкого ступеню тяжкості. Таким чином, застосуванням МК може забезпечити зменшення тривалості та частоти розвитку мігренозного головного болю у дорослих.

Джерело:

Frontiers In Neurology

Стаття:

Medical Cannabis for the Treatment of Migraine in Adults: A Review of the Evidence

Автори:

Babasola O Okusanya і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: