EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Лікарська терапія в порівнянні з хірургічним втручанням при лікуванні паратонзилярного абсцесу

tonsil_pain tonsil_pain
tonsil_pain tonsil_pain

Що нового?

Для лікування пацієнтів з паратонзилярним абсцесом застосування тільки лікарської терапії може бути кращим вибором у порівнянні з хірургічним лікуванням.

Згідно з результатами дослідження, опублікованими в журналі American Journal of Otolaryngology, при емпіричному лікуванні паратонзилярного абсцесу застосування тільки лікарської терапії може бути ефективною та безпечною альтернативою хірургічному дренуванню мигдаликів. Метою дослідників було вивчити ефективність застосування тільки лікарської терапії порівняно з хірургічним лікуванням у когорті пацієнтів, які послідовно надійшли, з паратонзилярним абсцесом.

Міжгруповий аналіз включав порівняння стратегії контролю захворювання, демографічних даних, результатів лікування та клінічної картини. Основні кінцеві точки включали оцінку частоти терапевтичної неефективності, яка визначається як потреба в подальшому хірургічному втручанні, та оцінку частоти розвитку ускладнень протягом двох тижнів після терапії.

Загалом 306 пацієнтів (72,7%) отримували лише лікарську терапію, а 115 пацієнтам (27,3%) було проведено хірургічне лікування. Між двома групами не зареєстровано статистично значущих відмінностей щодо частоти терапевтичної неефективності. І у групі лікарської терапії, і у групі хірургічного лікування ускладнення були рідкісними. Госпіталізація, дисфагія, тризм жувальних м'язів і більший абсцес були частіше поширені в групі хірургічного лікування. Кортикостероїди були стандартним компонентом лікарської терапії, проте при хірургічному лікуванні їх використовували набагато рідше (див. таблицю 1).

Після коригування на розмір ураженої абсцесом області між групами не виявлено статистично значущих відмінностей щодо частоти терапевтичної неефективності. Згідно з результатами однофакторного аналізу, були відсутні статистично значущі незалежні прогностичні фактори терапевтичної неефективності, такі як стать, вік, етнічна приналежність, тонзиліт в анамнезі та куріння, присутні ознаки та симптоми, розмір ураженої абсцесом області, госпіталізація та призначення кортикостероїдів.

Розмір ураженої абсцесом області, імовірно, не має зв'язку з терапевтичною неефективністю. При цьому ретельний відбір пацієнтів, ймовірно, здатний оптимізувати терапевтичні результати. Згідно з висновками дослідників, існує потреба у проведенні великого проспективного аналізу.

Джерело:

American Journal of Otolaryngology

Стаття:

Empiric treatment for peritonsillar abscess: A single-center experience with medical therapy alone

Автори:

Aaron L.Zebolsky і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: