EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ефективність застосування медичного канабісу в лікуванні дисменореї

дисменорея дисменорея
дисменорея дисменорея

Що нового?

Застосування медичного канабісу є перспективним варіантом лікування у пацієнток із дисменореєю.

Результати дослідження, опубліковані в журналі International Journal of Molecular Sciences, вказують на сприятливу дію медичного канабісу при хворобливих менструаціях. Практично у 90% жінок репродуктивного віку є дисменорея, медикаментозне лікування якої включає застосування безрецептурних анальгетиків та гормональних контрацептивів. Застосування канабісу в медицині та його знеболювальні властивості останнім часом привернули до себе велику увагу. Мета цього дослідження полягала у виконанні критичного аналізу даних останніх досліджень застосування канабісу як знеболювального засобу та у вивченні його застосування при дисменореї.

Пошук відповідних робіт проводили в таких електронних базах даних, як Кокрейнівська бібліотека (Wiley), PubMed, EMBASE, MEDLINE, clinicaltrials.gov та Google Scholar, з використанням різних пошукових запитів, таких як «медичний канабіс», «канабіноїди», «тетрагідроканабінол», «дисменорея», «клінічне дослідження» та «біль». Для виявлення відповідних критеріїв відбору робіт було розглянуто 84 публікації, з яких двадцять було виключено як невідповідні критеріям відбору. Було вивчено механізм дії та особливості терапії на основі канабісу, що застосовується в лікуванні болю.

Крім того, були узагальнені дані всіх досліджень застосування канабісу як знеболювального засобу. Також було проведено оцінку небажаних явищ. Було вивчено перешкоди до застосування медичного канабісу, а також його безпеку та токсичність. У 2/3 досліджень були отримані позитивні результати застосування медичного канабісу як знеболювального засобу, при цьому трьома найчастішими небажаними явищами були сухість у роті, нудота та сонливість.

Застосування медичного канабісу для полегшення симптомів дисменореї є перспективним варіантом лікування. У 2021 році обсяг світового ринку медичного канабісу оцінювався в 11,0 млрд доларів США. Очікується, що з 2022 по 2030 рік обсяг ринку зростатиме в середньому на 21,06% на рік. Це підштовхне наукові установи та компанії, що працюють у сфері виробництва лікарських засобів та медичних виробів, до проведення досліджень застосування медичного канабісу при захворюваннях, при яких є незадоволена потреба у відповідному лікуванні.

Джерело:

The International Journal of Molecular Sciences

Стаття:

Dysmenorrhoea: Can Medicinal Cannabis Bring New Hope for a Collective Group of Women Suffering in Pain, Globally?

Автори:

Amelia Seifalian і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: