EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Нові дані про можливий зв'язок між порушеннями менструального циклу і серцево-судинними захворюваннями

дисменорея дисменорея
дисменорея дисменорея

Що нового?

Потреба в лікуванні порушень менструального циклу у молодих жінок може вказувати на наявність ризику розвитку серцево-судинних захворювань у майбутньому.

У дослідженні з менделевською рандомізацією, опублікованому в авторитетному журналі Frontiers in Endocrinology, встановили виражену кореляцію між наявністю порушень менструального циклу, таких як рясна менструація (менорагія) або нерегулярна менструація, та дисменореї (більше під час менструації) та розвитком серцево-судинних захворювань (ССЗ).

Мета дослідження Sijia Lai та співавт. полягала у вивченні причинно-наслідкового зв'язку між наявністю порушень менструального циклу та дисменореї та розвитком ССЗ. Дані про випадки порушень менструального циклу (менорагії та нерегулярної менструації) були отримані в рамках дослідження FinnGen, а дані про випадки ССЗ - з бази даних UK Biobank і в рамках метааналізу. Для встановлення причинно-наслідкового зв'язку в умовах менделівської рандомізації використовували метод зважування зворотної дисперсії. Крім того, здійснили аналіз чутливості з використанням різних моделей гіпотез.

Відзначено кореляцію між генетичною схильністю до менорагії та підвищеною ймовірністю розвитку фібриляції передсердь, проте ризик розвитку артеріальної гіпертензії при цьому залишався низьким. Водночас нерегулярна менструація була пов'язана з підвищеним ризиком розвитку фібриляції передсердь, артеріальної гіпертензії, інфаркту міокарда та ішемічної хвороби серця. Крім того, встановлений зв'язок між болем під час менструації та підвищеним ризиком розвитку кардіоемболічного інсульту. Після поправки Беньяміні — Хохберга виявлено зв'язок між нерегулярною менструацією та підвищеною ймовірністю розвитку інфаркту міокарда.

Джерело:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38375191/

Стаття:

Effects of menstrual disorders and dysmenorrhea on cardiovascular disease: a Mendelian randomization study

Автори:

Sijia Lai та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: