EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Безпека та анестезуючий ефект дексмедетомідину при кесаревому розтині

вагітність, хірургія, анестезія вагітність, хірургія, анестезія
вагітність, хірургія, анестезія вагітність, хірургія, анестезія

Що нового?

Введення дексмедетомідину у поєднанні з люмбальною анестезією або з люмбальною та епідуральною анестезією є ефективним та безпечним способом зниження інтенсивності післяопераційного болю.

Згідно з результатами дослідження, введення декседетомідину у поєднанні з люмбальною анестезією або люмбальною та епідуральною анестезією є безпечним методом седації, який забезпечує більш виразний седативний та знеболювальний ефекти. Мета дослідження полягала в оцінці безпеки та знеболювальної дії дексмедетомідину, що вводиться внутрішньовенно під час кесаревого розтину.

У ході мета-аналізу пошук відповідних досліджень виконували за базами даних EMBASE, PubMed та Кокрейнівською бібліотекою. Після скринінгу знайдених джерел було виявлено публікації, в яких повідомлялося про застосування дексмедетомідину при кесаревому розтині. Пацієнткам з контрольної групи проводили люмбальну анестезію (субарахноїдальну блокаду), люмбальну епідуральну анестезію у поєднанні з введенням бупівакаїну або комбінацію фентанілу та бупівакаїну. Пацієнткам із групи спостереження додатково вводили дексмедетомідин. В аналіз були включені дані 580 жінок, яким було проведено кесарів розтин, з восьми досліджень.

Порівняно з контрольною групою у групі спостереження було встановлено більш короткий час досягнення піку сенсорної блокади (стандартизована середня різниця [ССР] = -0,28), більша тривалість сенсорної блокади (ССР = 1,49), більша тривалість седації та пізніше настання першого епізоду післяопераційного болю. Більше того, у групі спостереження, порівняно з контрольною групою, рідше реєстрували післяопераційний біль, гіпертермію, нудоту, блювання та післяопераційний озноб.

Таким чином, дексмедетомідин у поєднанні з люмбальною або люмбальною та епідуральною анестезією у жінок, яким показано кесарів розтин, забезпечує високі клінічні результати.

Джерело:

BioMed Research International

Стаття:

The Anesthetic Effect and Safety of Dexmedetomidine in Cesarean Section: A Meta-Analysis

Автори:

Gang Pang і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: