EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Метааналіз: застосування вітаміну D знижує ризик розвитку прееклампсії на 39%

прееклампсія прееклампсія
прееклампсія прееклампсія

Що нового?

Застосування вітаміну D може надати позитивний вплив на здоров'я матері та новонародженого за рахунок зниження частоти розвитку серйозних ускладнень вагітності, таких як прееклампсія.

Результати недавнього метааналізу даних 19 рандомізованих контрольованих досліджень, опубліковані в журналі European Journal of Integrative Medicine, свідчать, що прийом добавок з вітаміном D забезпечує статистично значуще зниження ризику розвитку прееклампсії у вагітних.

Прееклампсія - небезпечне ускладнення вагітності, яке є серйозним ризиком для здоров'я як матері, так і дитини.

Результати аналізу, проведеного Zainab Alimoradi та співавт. з використанням комбінації статистичних моделей, свідчать про ефективність застосування вітаміну D.

В результаті пошуку в п'яти великих базах даних було виявлено 19 рандомізованих досліджень. Для оцінки методологічної якості цих досліджень використовували інструмент Кокрейнівської співпраці (CTC). Відповідно до розрахованої величини відношення ризиків (RR), у вагітних, які отримували добавки з вітаміном D, ризик розвитку прееклампсії був приблизно на 39% нижче, ніж у контрольній групі. Крім того, різниця ризиків (RD) розвитку прееклампсії склала 3% і була на користь групи, яка отримувала добавки з вітаміном D, що є перспективним результатом.

Крім того, показник «число пролікованих хворих на одного вилікуваного» (NNT) склав 29. Ця величина вказує на те, що на кожних 29 вагітних, які отримують добавки з вітаміном D, можна запобігти одному випадку розвитку прееклампсії.

Джерело:

European Journal of Integrative Medicine

Стаття:

The effect of vitamin D supplementation in pregnancy on the incidence of preeclampsia: A systematic review and meta-analysis

Автори:

Zainab Alimoradi та співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: