EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Роль кальцію у профілактиці ускладнень вагітності

прееклампсія прееклампсія
прееклампсія прееклампсія

Що нового?

Споживання кальцію в рекомендованих дозах під час вагітності є ефективним заходом для зниження частоти ускладнень вагітності.

Згідно з результатами дослідження, опублікованому в журналі Circulation, частоту ускладнень вагітності, таких як прееклампсія та гестаційна артеріальна гіпертензія, можна значно знизити за допомогою добавок кальцію. Прееклампсія та еклампсія становлять значну загрозу здоров'ю матері та плоду, особливо у країнах з низьким рівнем доходу. В останні роки мінімізація негативних наслідків, пов'язаних із артеріальною гіпертензією вагітних, стала першочерговим завданням.

Vikash Jaiswal та його колеги вивчили зв'язок між прийомом добавок кальцію та ризиком розвитку прееклампсії та високого артеріального тиску під час вагітності. Ретельний систематичний пошук літератури було здійснено в електронних базах даних. Критеріями включення відповідали рандомізовані контрольовані дослідження за участю вагітних жінок, у яких одна група отримувала добавки кальцію, а інша – плацебо. Об'єднані відношення шансів (ВШ) розраховували з використанням моделі із випадковими ефектами. Статистично значущим було значення p<0,05.

В аналіз було включено 27 досліджень за участю 28 660 пацієнток (14 319 отримували добавки кальцію та 14 341 – плацебо). Згідно з об'єднаними результатами, було відмічено зниження ризику прееклампсії на 44% при прийомі добавок кальцію порівняно з плацебо (ВШ 0,56; 95% ДІ: 0,45–0,70; р<0,001). Аналогічним чином прийом добавок кальцію був пов'язаний зі значним зниженням ризику гестаційної артеріальної гіпертензії на 20 % (ВШ: 0,80; 95 % ДІ: 0,70–0,91; р < 0,001).

Джерело:

Circulation

Стаття:

Abstract 13562: Calcium Supplementation to Prevent Pre-Eclampsia and Hypertensive Disorders of Pregnancy: A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials

Автори:

Vikash Jaiswal і співавт.

Коментарі (1)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: