EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Оцінка методів лікування обсесивно-компульсивного розладу у дітей та підлітків: результати метааналізу

загальна коморбідність загальна коморбідність
загальна коморбідність загальна коморбідність

Що нового?

У дітей та підлітків з обсесивно-компульсивним розладом застосування як фармакотерапії СІЗЗС, так і комбінації фармакотерапії з психотерапією (СІЗЗС+КПТ) забезпечує раннє та стійке поліпшення стану протягом 12 тижнів.

Згідно з результатами дослідження, опублікованими в журналі Journal of Child and Adolescent Psychopharmacology, у дітей та підлітків з обсесивно-компульсивним розладом (ОКР) при застосуванні селективних інгібіторів зворотного захоплення серотоніну (СІЗЗС) та СІЗЗС у поєднанні з когнітивно-поведінковою терапією (КПТ) досягалося стійке поліпшення стану протягом 12 тижнів.

Мета дослідження полягала в оцінці додаткових переваг застосування комбінації СІЗЗС та КПТ у дітей та підлітків з ОКР. Було проведено метааналіз з використанням байєсівського ієрархічного моделювання на підставі щотижневих даних із проспективних рандомізованих досліджень у паралельних групах у дітей та підлітків з ОКР, які отримували КПТ та СІЗЗС.

Відповідь оцінювали шляхом моделювання змін оцінок за дитячою шкалою обсесивно-компульсивних розладів Йеля-Брауна (CY-BOC) протягом 12 тижнів. В аналіз були включені 14 досліджень із застосуванням фармакотерапії, 4 дослідження із застосуванням комбінації фармакотерапії та психотерапії; 10 досліджень влючали групу плацебо або контрольного лікування. У ці дослідження було включено загалом 1146 пацієнтів, середній вік яких становив 12,7±1,3 роки; 42,1% учасників були жіночої статі.

У логарифмічній моделі відповіді статистично значущі відмінності в ефектах лікування відзначалися при застосуванні КПТ + СІЗЗС і тільки СІЗЗС порівняно з плацебо (β = -3,59 (СІЗЗС); β = -4,07 (СІЗЗС + КПТ)). Додавання КПТ до терапії СІЗЗС забезпечило більш виражене поліпшення протягом 12 тижнів, хоча відмінність не була статистично значущою. У дослідженнях з великою кількістю учасників чоловічої статі, пацієнтами молодшого віку та вищим ступенем тяжкості симптомів на початковому рівні поліпшення було більш вираженим.

У підлітків та дітей з ОКР застосування як СІЗЗС, так і комбінації СІЗЗС та КПТ забезпечило статистично значуще та стабільне поліпшення протягом 12 тижнів. Однак важливо відзначити, що на рівень поліпшення впливали окремі характеристики учасників дослідження. Щоб визначити, коли переваги додавання КПТ порівняно із застосуванням тільки СІЗЗС стають очевидними, потрібне проведення подальших досліджень, у тому числі довгострокових.

Джерело:

Journal of Child and Adolescent Psychopharmacology

Стаття:

What Is the Added Benefit of Combining Cognitive Behavioral Therapy and Selective Serotonin Reuptake Inhibitors in Youth with Obsessive Compulsive Disorder? A Bayesian Hierarchical Modeling Meta-Analysis

Автори:

Eric M. Mendez і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: