Добавки омега-3, імовірно, підвищують фертильність та покращують перебіг вагітності у жінок.
Нове дослідження, результати якого опубліковані в журналі Heliyon, дозволило отримати уявлення про можливий вплив споживання омега-3 на запліднення та вагітність у жінок.
Shivtia Trop-Steinberg та співавт. провели систематичний огляд та метааналіз для оцінки впливу більш високих рівнів споживання омега-3 з їжею на показники запліднення та ймовірність настання вагітності у жінок. Було здійснено пошук статей, опублікованих до квітня 2021 р., у таких широко відомих базах даних, як PubMed, Cochrane Library, CINAHL/EBSCO, Medline Complete, Google Scholar та Clinical Trials; пошук обмежувався лише статтями з релевантними ключовими словами. Були виключені ретроспективні дослідження у жінок у постменопаузі та дослідження з невідповідно підібраними основними та контрольними групами. Результати включених досліджень узагальнювали з використанням метааналізу, у ході якого розраховували відношення шансів настання клінічної вагітності та частоти запліднення у всіх досліджуваних групах.
У цей аналіз увійшли шість досліджень, що включали 1789 жінок, що проходили репродуктивне лікування, чотири дослідження, що включали 2607 жінок, які зачали природним шляхом, і три дослідження з 1725 ооцитами для визначення частоти запліднення. Загальне відношення шансів (ВШ) впливу омега-3 на вагітність склало 1,74 для жінок, які проходили репродуктивне лікування, 1,36 для жінок, які зачали природним шляхом, і 2,14 для частоти запліднення. Результати були статистично значущими (p ≤ 0,01), але відрізнялися суттєвою гетерогенністю (I2 > 68 %), що наголошує на необхідності подальших досліджень для встановлення чіткої кореляції.
Heliyon
Effect of omega-3 supplements or diets on fertility in women: A meta-analysis
Shivtia Trop-Steinberg та співавт.
Коментарі (0)