EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Програма усвідомленого сну полегшує безсоння та депресію у вагітних жінок

безсоння безсоння
безсоння безсоння

Що нового?

Мінімізація нічного когнітивного збудження та зусиль, пов'язаних із засинанням, може бути найважливішим терапевтичним механізмом для полегшення як безсоння, так і депресії у вагітних жінок з діагнозом «безсоння».

Дослідження, опубліковане в журналі «SLEEP Advances», показало, що інтеграція усвідомленості з поведінковими техніками сну у вагітних жінок може ефективно вирішувати проблеми когнітивного збудження та зусиль по засинанню, сприяючи розвитку спокійного мислення в нічний час, коли поведінка, що сприяє сну, знаходиться на піку. David A. Kalmbach та ін. поставили собі за мету вивчити, чи може зниження нічного когнітивного збудження та зусиль із засинання служити механізмами лікування депресії та безсоння у вагітних жінок шляхом застосування програми усвідомленого сну.

У цьому вторинному аналізі, проведеному в рамках дослідження для підтвердження концепції, взяли участь дванадцять вагітних жінок з діагнозом "безсоння" за п'ятим виданням Діагностичного та статистичного посібника з психічних розладів (DSM-5), які проходили лікування з використанням методики "Перинатальне розуміння усвідомленого сну" (PUMAS), що поєднує поведінкові стратегії сну в рамках концепції усвідомленості. Збір даних проводився протягом восьми щотижневих оцінок, включаючи оцінку до лікування, 6 сесій під час втручання та оцінку після втручання.

Критерії оцінки включали шкалу оцінки зусиль із засинання Глазго (GSES), Единбурзьку шкалу післяпологової депресії (EPDS), когнітивний фактор шкали збудження перед сном (PSASC) та індекс тяжкості безсоння (ISI). Лінійне змішане моделювання було використано для вивчення когнітивного збудження та зусиль із засинання, як проспективних та одночасних предикторів наслідків у вигляді депресії та безсоння.

До початку лікування за методикою PUMAS більшість пацієнтів (75,0 %) відзначали високу когнітивну збудливість, проте після втручання цей показник значно знизився — до 8,3 %. Серед тих, у кого спостерігалася ремісія безсоння, всі відзначили зниження когнітивної збудливості після лікування, тоді як половина тих, у кого ремісія не настала, продовжували відзначати високу когнітивну збудливість.

У ході лікування як нічне когнітивне збудження, так і зусилля із засинання були пов'язані зі змінами безсоння протягом одного тижня. Крім того, було виявлено, що зусилля із засинання чинять прогностичний вплив на розвиток безсоння. Зниження рівня нічного когнітивного збудження та спроби покращити сон свідчили про подальше зниження рівня депресії. Таким чином, зменшення когнітивного збудження та зусиль, пов'язаних із засинанням, призводить до полегшення безсоння та депресії у вагітних жінок з діагнозом «безсоння» за DSM-5, які проходять лікування за програмою усвідомленого сну.

Джерело:

SLEEP Advances

Стаття:

Reducing cognitive arousal and sleep effort alleviates insomnia and depression in pregnant women with DSM-5 insomnia disorder treated with a mindfulness sleep program

Автори:

David A. Kalmbach et al.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: