EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Застосування міноцикліну в порівнянні з клофазіміном у лікуванні рецидивної та хронічної вузлуватої лепрозної еритеми

дерматологія дерматологія
дерматологія дерматологія

Що нового?

Ефективність застосування міноцикліну в лікуванні вузлуватої лепрозної еритеми у пацієнтів з лепрою перевершувала ефективність клофазіміну.

Згідно з результатами проспективного рандомізованого клінічного дослідження, опублікованими в журналі Dermatology and Therapy, у пацієнтів з хронічною і рецидивною вузлуватою лепрозною еритемою (ВЛЕ) застосування міноцикліну порівняно з клофазіміном призводило до швидкого та стійкого поліпшення стану при епізоді ВЛЕ при мінімальній частоті небажаних явищ. Метою дослідження було визначити безпеку та ефективність застосування клофазіміну та міноцикліну (у комбінації з преднізоном) при епізодах ВЛЕ.

Загалом 60 пацієнтів пройшли рандомізацію з включенням до групи прийому міноцикліну у дозі 100 мг 1 р/добу (n = 30) або групу прийому клофазіміну у дозі 100 мг 3 р/добу (n = 30) протягом 12 тижнів у комбінації з преднізоном для прийому внутрішньо відповідно до протоколу Всесвітньої організації охорони здоров'я. Період спостереження за пацієнтами, включеними у дослідження, становив 6 місяців. Встановленими кінцевими точками були середній час до початкового усунення епізоду ВЛЕ, частка пацієнтів (%) з рецидивом ВЛЕ, частота розвитку небажаних явищ, середній час до рецидиву після початкового усунення епізоду та потреба у додатковому введенні преднізолону.

Початкове усунення епізоду ВЛЕ у групі міноцикліну досягалося швидше, ніж у групі клофазіміну. Під час проведення дослідження частота загострення/рецидиву ВЛЕ була зіставною в обох групах (див. таблицю 1).

##IMG2##

У порівнянні з пацієнтами, які отримували клофазімін, у пацієнтів у групі міноцикліну ремісія після первісного усунення епізоду ВЛЕ зберігалася протягом більш тривалого часу. В обох групах спостерігався порівнянний середній обсяг додаткового застосування преднізолону для усунення загострення/рецидиву ВЛЕ.

Застосування міноцикліну та клофазіміну було безпечним і добре переносилося. Порівняно з групою клофазіміну у групі міноцикліну частота розвитку небажаних явищ була нижчою. Хоча застосування обох препаратів було ефективним, при введенні міноцикліну ефективний контроль епізоду ВЛЕ досягався швидше, а зниження симптомів було більш стійким порівняно з клофазіміном.

Джерело:

Dermatology and Therapy

Стаття:

Comparison of the efficacy and safety of minocycline and clofazimine in chronic and recurrent erythema nodosum leprosum-A randomized clinical trial

Автори:

Vinod Hanumanthu і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: