EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ефективність модифікованої акупунктури в області крилопіднебінного вузла при симптомах алергічного риніту

алергічний риніт алергічний риніт
алергічний риніт алергічний риніт

Що нового?

Модифікована акупунктура в області крилопіднебінного вузла ефективно знижує виразність симптомів, підвищує якість життя та знижує частоту рецидивів у пацієнтів з алергічним ринітом.

Згідно з даними нещодавно проведеного рандомізованого контрольованого дослідження, на відміну від будесоніду у формі назального спрею модифікована акупунктура в ділянці крилопіднебінного вузла суттєво полегшує симптоми алергічного риніту та покращує якість життя.

У дослідженні взяли участь 80 добровольців з діагностованим алергічним ринітом, яких рандомізували до групи спостереження або контрольної групи (n = 40 у кожній групі). У групі спостереження учасникам виконували модифіковану акупунктуру в ділянці крилопіднебінного вузла. Сесії тривали 30 хвилин двічі на тиждень із інтервалом 3–4 дні. Пацієнти у контрольній групі застосовували будесонід у формі назального спрею. В обох групах лікування тривало протягом 4 тижнів.

Дослідники оцінювали наступні показники: бал за шкалою загальної виразності назальних симптомів (TNSS) та бал за шкалою загальної виразності неназальних симптомів (TNNSS) перед лікуванням, після першого застосування, після останнього застосування та через чотири тижні після лікування; бал за шкалою опитувальника для оцінки якості життя при ринокон'юнктивіті (RQLQ) і бал за візуальною аналоговою шкалою перед лікуванням, після останнього застосування та через чотири тижні після лікування.

Крім того, оцінювали частоту рецидивів симптомів через чотири тижні після лікування, а також клінічну ефективність терапії після останнього застосування в обох групах. Порівняно з рівнем до початку лікування в обох групах спостерігалося зниження загальної виразності симптомів, а також виразності окремих симптомів, за шкалами TNSS та TNNSS після першого застосування досліджуваного методу, останнього застосування та через чотири тижні після лікування. Після першого застосування у групі спостереження було відзначено зниження виразності свербежу в носі, закладеності носа та загальних балів за шкалами TNSS та TNNSS у порівнянні з контрольною групою.

Після останнього застосування у групі спостереження також було зареєстровано зменшення загального балу за TNSS, зниження виразності закладеності носа та свербежу в носі порівняно з контрольною групою. Через чотири тижні після лікування у групі спостереження спостерігалося зменшення загального балу за шкалами TNSS та TNNSS та зниження виразності окремих симптомів порівняно з контрольною групою. В обох групах зареєстровано зниження бала за ВАШ та бала за RQLQ після останнього застосування та через чотири тижні після лікування порівняно з рівнем до початку лікування.

Слід зазначити, що у групі спостереження бал з ВАШ і бал RQLQ були нижчими, ніж у контрольній групі. Частота рецидивів у групі спостереження була статистично значно нижче, ніж у контрольної групі. Крім того, у групі спостереження загальна ефективність лікування була вищою, ніж у контрольній групі (таблиця 1).

Модифікована акупунктура в області крилопіднебінного вузла може знижувати виразність симптомів, покращувати якість життя та знижувати частоту рецидивів у пацієнтів з алергічним ринітом. Встановлено, що модифікована акупунктура в ділянці крилопіднебінного вузла ефективно полегшує симптоми та покращує якість життя у пацієнтів з алергічним ринітом. Крім того, цей метод характеризується нижчою частотою рецидивів. Таким чином, акупунктура може стати перспективним методом лікування алергічного риніту.

Джерело:

Chinese Acupuncture & Moxibustion

Стаття:

Modified acupuncture at sphenopalatine ganglion for allergic rhinitis: a randomized controlled trial

Автори:

Jia-Ying Bao і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді ru ua en
Спробуй: