EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Вплив добавок з вітаміном D на ризик прееклампсії

прееклампсія прееклампсія
прееклампсія прееклампсія

Що нового?

Прийом добавок з вітаміном D один раз на місяць, розпочатий на ранніх термінах вагітності, статистично значуще знижує ризик прееклампсії та передчасних пологів.

Відповідно до результатів дослідження в представлених у журналі BMC Pregnancy Childbirth, прийом добавок з вітаміном D у дозі 60 000 МО один раз на місяць, розпочатий на ранніх термінах вагітності (не більше 4 місяців вагітності), статистично значуще знижує частоту пов'язаних з вагітністю ризиків та ускладнень як для матерів, так і для немовлят.

Враховуючи обмежену кількість даних про вплив добавок вітаміну D на зниження ризику прееклампсії, Richard Kabuseba Kabuyanga та співавт. зробили внесок у вивчення цього питання, оцінивши вплив добавок холекальциферолу на частоту розвитку прееклампсії у жінок з першою вагітністю та їх вплив на здоров'я матері та плода.

Дане просте сліпе клінічне дослідження проводили у 14 медичних закладах допологової допомоги на території Демократичної Республіки Конго з 1 березня 2020 року до 30 червня 2021 року. До дослідження було включено 1300 жінок (медіана віку матері: 21 рік, медіана терміну вагітності: 15 тижнів) з першою вагітністю. Учасниць рандомізували на отримання вітаміну D (холекальциферолу) внутрішньо один раз на місяць у дозі 60 000 МО (група А) протягом 6 місяців або контрольну групу (група В). Рівень 25(OH)D у сироватці крові оцінювали при включенні до дослідження та на 34-му тижні вагітності. Оцінку кінцевих точок проводили щомісяця до пологів. У жінок у групі вітаміну D спостерігалося статистично значуще зниження ймовірності розвитку прееклампсії та передчасних пологів (таблиця 1).

Значення ВР 0,43 (0,27–0,67; р < 0,001) і 0,63 (0,52–0,75; p < 0,001) були пов'язані з низькою масою тіла при народженні та кесаревим розтином відповідно. Крім того, у новонароджених у групі вітаміну D оцінка за шкалою Апгар (колір шкірних покривів, пульс, реакція на подразники, м'язовий тонус та активність, дихання) на 5-й хвилині та розмір новонародженого були статистично значуще вищими.

Джерело:

BMC Pregnancy Childbirth

Стаття:

Effect of early vitamin D supplementation on the incidence of preeclampsia in primigravid women: a randomised clinical trial in Eastern Democratic Republic of the Congo

Автори:

Richard Kabuseba Kabuyanga і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді ru en ua
Спробуй: