EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Проведення багатодоменних втручань дозволяє покращити когнітивні функції у осіб із легкими когнітивними порушеннями

легені когнітивні порушення легені когнітивні порушення
легені когнітивні порушення легені когнітивні порушення

Що нового?

В осіб з легкими когнітивними порушеннями проведення багатодоменних втручань було ефективнішим з погляду поліпшення когнітивних функцій порівняно з проведенням втручань в рамках окремих когнітивних доменів.

Згідно з результатами систематичного огляду та мета-аналізу, наявність статистично значущого зв'язку між проведенням короткострокових (тривалістю менше одного року) багатодоменних втручань та покращенням швидкості мовлення, пам'яті, виконавчих функцій та когнітивного функціонування загалом порівняно з проведенням втручань, спрямованих на окремі когнітивні домени, з легкими когнітивними порушеннями (ЛКП). Метою дослідження Talia Salzman та співавт. було виконання оцінки того, чи пов'язане проведення багатодоменних втручань з більш виразним покращенням когнітивних функцій у осіб старшого віку з діагнозом ЛКП.

Пошук виконували в електронних базах даних, таких як Кокрейнівський центральний реєстр контрольованих досліджень, CINAHL, AgeLine, PsycInfo, Embase та MEDLINE. В аналіз були включені рандомізовані дослідження за участю літніх осіб (віком 65 років і старше) з діагнозом ЛКП, які пройшли багатодоменні нефармакологічні втручання, з подальшою порівняльною оцінкою з групою активного контролю, в якій проводили втручання, спрямовані на окремі когнітивні домени.

Для визначення величини ефекту було проведено мета-аналіз із випадковими ефектами з розрахунком стандартизованої різниці середніх (СРС) та 95 % довірчого інтервалу. Було виконано порівняння оцінок, отриманих у тесті з семи когнітивних доменів, в учасників, які пройшли багатодоменні втручання та втручання, спрямовані на окремі когнітивні домени. Також було проведено оцінку тривалості втручань.

Загалом до аналізу було включено 28 досліджень, у яких взяло участь 2711 осіб старшого віку з ЛКП. У групі учасників, що пройшли багатодоменні втручання, було виявлено більш виразне поліпшення в наступних доменах: швидкість мови (СРС = 0,30), пам'ять (СРС = 0,29), виконавчі функції (СРС = 0,20) та когнітивне функціонування в цілому (СРС = 0,41). У групі учасників, що пройшли багатодоменні втручання, були отримані сприятливі результати при оцінці з використанням тесту на логічну пам'ять I (СРС = 0,47) та II (СРС = 0,26) шкали пам'яті Векслера, тесту проходження по маршруту, частина B (СРС = 0,46), категоріального тесту на швидкість мови (СРС = 0,34) та короткої шкали оцінки психічного статусу (СРС = 0,40).

Тривалість втручань у різних дослідженнях різнилася. Середня тривалість втручань становила 71,3 (36,0) хвилини за тривалості курсу терапії 19,8 (14,6) тижня у рамках сесій, кількість яких становила в середньому 2,5 (1,1) на тиждень. Курс терапії з проведенням втручань у всіх дослідженнях становив менше 1 року. Таким чином, у осіб з ЛКП проведення багатодоменних втручань, які є втручаннями, спрямованими одночасно на два і більше когнітивних домени, забезпечує більш виразне поліпшення когнітивних функцій порівняно з проведенням втручань, спрямованих на окремі когнітивні домени.

Джерело:

JAMA Network Open

Стаття:

Associations of Multidomain Interventions With Improvements in Cognition in Mild Cognitive Impairment: A Systematic Review and Meta-analysis

Автори:

Talia Salzman і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: