EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Оцінка тривалості імунітету проти різних варіантів COVID-19 після застосування поліепітопної вакцини

SARS-CoV-2 SARS-CoV-2
SARS-CoV-2 SARS-CoV-2

Що нового?

У здорових дорослих вакцина UB-612 забезпечує тривалий імунітет і є безпечним та потужним бустером імунітету щодо штамів коронавірусу «дельта» та «омікрон».

У дослідженні I фази встановлено, що препарат UB-612 (поліепітопна вакцина проти COVID-19) має перспективний профіль безпеки, забезпечує потужний бустер-ефект щодо штамів COVID-19, які викликають побоювання, а також сприяє формуванню тривалого В-клітинного і широкого Т-клітинного імунітету. Chang Yi Wang та співавт. представили результати дослідження поліепітопної вакцини проти SARS-CoV-2 І-ІІ фази у здорових дорослих.

В основне дослідження I фази вивчення дводозової вакцини (введення з інтервалом в 28 днів) були включені 60 дорослих у віці від 20 до 55 років. Добровольцям, включеним у дослідження, вводили вакцину UB-612 у дозі 10, 30 або 100 мкг. Через близько 7-9 місяців після введення другої дози 50 із 60 добровольцям внутрішньом'язово вводили бустерну дозу вакцини UB-612 у дозі 100 мкг.

Також було проведено окреме плацебо-контрольоване рандомізоване дослідження ІІ фази у здорових дорослих віком від 18 до 85 років (n = 3875), учасникам якого вводили дві дози препарату UB-612 по 100 мкг. Оцінку імуногенності та проміжну оцінку безпеки у дослідженні І фази проводили протягом 14 днів після введення третьої дози (бустер-доза), а у дослідженні ІІ фази – протягом 28 днів після введення другої дози.

Про розвиток серйозних побічних ефектів, пов'язаних із введенням вакцини не повідомлялося. Найбільш поширеними небажаними явищами були біль у місці ін'єкції та стомлюваність, які загалом були нетривалими та легкими. В обох дослідженнях вакцина індукувала утворення нейтралізуючих антитіл у титрі, який можна порівняти з титром антитіл у сироватці людей, що одужали.

Крім того, вакцина UB-612 індукувала широкий Т-клітинний імунітет проти штамів SARS-CoV-2 «дельта» та «омікрон» з утворенням стійких вірус-нейтралізуючих антитіл і стійку імунну пам'ять, що підтримується введенням бустерної дози, з підвищеним титром нейтралізуючих антитіл. Вакцина UB-612 потребує додаткового вдосконалення для забезпечення первинного імунізаційного ефекту та гетерологічного посилення імунізаційного ефекту інших вакцин проти SARS-CoV-2.

Джерело:

Journal of Clinical Investigation

Стаття:

A multitope SARS-CoV-2 vaccine provides long-lasting B cell and T cell immunity against Delta and Omicron variants

Автори:

Chang Yi Wang і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: