EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Застосування полівітамінів може покращити гестаційну прибавку маси тіла у вагітних жінок

вагітність вагітність
вагітність вагітність

Що нового?

Застосування полівітамінів під час вагітності пов'язане з оптимальним збільшенням маси тіла.

У недавньому дослідженні, присвяченому здоров'ю матері, вчені вивчали вплив щоденного прийому полівітамінів на гестаційну прибавку маси тіла (ГПМ) та результати пологів. Встановлено, що забезпечення вагітних жінок полівітамінами покращує ГПМ. ГПМ – один із найважливіших чинників, які впливають результат пологів, причому як недостатня, так і надлишкова прибавка маси тіла створює певні ризики. Попередні дослідження показали, що забезпечення вагітних жінок комплексами вітамінів та мікроелементів може зменшити ймовірність народження дітей із низькою масою тіла. Однак вплив таких добавок на ГПМ ретельно не вивчався. Таким чином, дане дослідження було спрямоване на усунення прогалини у знаннях про взаємозв'язок між прийомом комплексів мікроелементів та ГПМ.

До дослідження було включено вагітних жінок з терміном вагітності від 12 до 27 тижнів, які у випадковому порядку отримували на щоденній основі полівітаміни або плацебо до пологів. На початку дослідження та під час наступних контрольних перевірок реєструвалася маса включених у дослідження учасниць. Оцінка ГПМ полягала у визначенні відсотка рекомендованої ГПМ шляхом поділу фактичної ГПМ на рекомендовані норми, сформульовані Інститутом медицини (IOM). У дослідженні ГПМ класифікована за різними наслідками. Дослідженням було охоплено 7573 жінки, які виношували одноплідну вагітність. Для аналізу взаємозв'язку між прийомом полівітамінів та відсотком ГПМ використовували моделі множинної лінійної регресії.

Крім того, бінарні результати оцінювалися за допомогою логбіноміальних моделей. Результати дослідження показали, що у вагітних жінок, які отримували полівітамінні комплекси, спостерігалося покращення показників ГПМ порівняно з тими, хто отримував плацебо, як показано в таблиці 1:

Це дало статистично значущу середню різницю в 2,3% (95% ДІ від 0,3% до 4,2%), що свідчить про позитивний вплив полівітамінів на ГПМ. Крім того, у дослідженні розглядалися бінарні результати, пов'язані з ГПМ, які класифікувалися як вкрай недостатня (<70%), недостатня (<90%) або надлишкова (≥125%). Результати показали, що у жінок, які отримували полівітамінні комплекси, ризик розвитку сильно недостатньої ГПМ (ВР: 0,90; 95% ДІ: 0,83, 0,97) та недостатньої ГПМ (ВР: 0,95; 95% ДІ: 0 ,91, 0,99) був знижений порівняно з жінками у групі плацебо. Однак щодо надмірної ГПМ суттєвих відмінностей не спостерігалося.

Насамкінець слід зазначити, що результати дослідження свідчать про позитивний вплив прийому полівітамінних комплексів на ГПМ у вагітних жінок. Ці результати в поєднанні з попередніми даними, що свідчать про позитивний вплив таких добавок на результати пологів у країнах з низьким і середнім рівнем доходу, дозволяють припустити, що включення полівітамінів поряд із залізом та фолієвою кислотою в пренатальні добавки може бути корисною стратегією для покращення здоров'я матері та новонародженого. Таким чином, отримані результати свідчать на користь розширення пренатальних програм забезпечення вагітних добавками, що включають повний набір необхідних поживних речовин для майбутніх матерів.

Джерело:

Journal of Nutrition

Стаття:

Multivitamin Supplementation Is Associated with Greater Adequacy of Gestational Weight Gain among Pregnant Women in Tanzania

Автори:

Enju Liu et al.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: