EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

УЗД — цінний метод діагностики та контролю ефективності лікування остеоартрозу колінного суглоба

остеоартроз колінного суглоба остеоартроз колінного суглоба
остеоартроз колінного суглоба остеоартроз колінного суглоба

Що нового?

Ультразвукове дослідження є цінним діагностичним інструментом для пацієнтів з остеоартрозом колінного суглоба.

Згідно з результатами дослідження, опублікованими в журналі Disease Markers, УЗД опорно-рухового апарату є дуже цінним діагностичним інструментом у лікуванні остеоартрозу колінного суглоба. Цей метод можна використовувати для виявлення вогнищ ураження на ранній стадії, а також для оцінки результату консервативного лікування. Метою дослідження, проведеного Yan Pan та співавт., було вивчення можливості застосування УЗД в консервативному лікуванні та діагностиці остеоартрозу колінного суглоба.

Загалом до експериментальної групи включили 85 добровольців з остеоартрозом колінного суглоба та ще 85 здорових добровольців були включені до контрольної групи. Пацієнтам з остеоартрозом колінного суглоба за допомогою УЗД визначали товщину синовіальної оболонки супрапателярної сумки, глибину випоту в супрапателярну сумку та товщину хряща медіального та латерального виростка стегнової кістки.

Після УЗД всім учасникам експериментальної групи провели акупунктуру. За два тижні терапії процедуру повторили. Дослідники порівнювали міжгрупові відмінності у результатах УЗД. Порівняно з контрольною групою товщина хряща медіального і латерального виростка стегнової кістки в учасників експериментальної групи була статистично значуще меншою. Товщина синовіальної оболонки та глибина випоту в супрапателярну сумку були значно більшими порівняно з контрольною групою.

УЗД дозволило виявити остеоартроз колінного суглоба, у тому числі пошкодження зв'язки надколінка, пошкодження меніска, гіперплазію синовіальної оболонки, випіт у суглоб та пошкодження хрестоподібної зв'язки. За результатами УЗД та артроскопії не було виявлено статистично значущих відмінностей щодо виявлених порушень. Було відзначено виразне збільшення товщини хряща медіального та латерального виростка стегнової кістки після лікування порівняно зі станом до проведення терапії. Товщина синовіальної оболонки супрапателярної сумки та глибина випоту в супрапателярну сумку були набагато меншими порівняно зі станом до лікування.

Для пацієнтів з остеоартрозом колінного суглоба УЗД є дуже цінним методом діагностики. Застосування УЗД дозволяє оперативно виявити вогнища ураження та достовірно встановити ефект консервативного лікування, що дає основу для клінічної модифікації чи формування додаткових планів втручання.

Джерело:

Disease Markers

Стаття:

The Investigation of the Application Value of Musculoskeletal Ultrasound in the Diagnosis and Conservative Treatment of Knee Osteoarthritis

Автори:

Yan Pan і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: