EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Інгаляції ібупрофенату натрію методом розпилення з метою реверсії гіпоксії, спричиненої коронавірусом SARS-CoV2

COVID-19 COVID-19
COVID-19 COVID-19

Що нового?

У порівнянні з поточними методами контролю захворювання інгаляції з розчином NaIHS можуть стати перспективним варіантом лікування пневмонії при COVID-19.

Згідно з результатами дослідження, опублікованими в журналі Infectious Diseases and Therapy, терапія COVID-19-асоційованої пневмонії із застосуванням інгаляцій ібупрофенату натрію в гіпертонічному розчині (NaIHS) забезпечує швидке покращення всіх основних показників життєдіяльності та зниження тяжкості гіпоксії без тяжких побічних ефектів терапії.

Розчин NaIHS, що вводиться безпосередньо в легені методом розпилення за допомогою небулайзера або інгалятора, має протизапальну та антибактеріальну дію і потенційно здатний чинити сприятливий вплив і у пацієнтів з гіпоксією. Oscar Salva та співавт. описали програму застосування незареєстрованих препаратів при тяжкій патології, за якою госпіталізовані пацієнти з коронавірусною інфекцією SARS-CoV-2 отримували розчин NaIHS.

Пацієнти з COVID-19 отримували в лікарняних умовах розчин NaIHS (ібупрофен у дозі 50 мг три рази на добу) у комбінації зі стандартним лікуванням (СЛ) доти, доки рівень сатурації киснем не досягав більше 94 % при природній вентиляції легень. Подано узагальнені дані про результати в учасників дослідження. Дослідники провели ретроспективне порівняння результатів у підвиборці медичних закладів-учасників у групі пацієнтів, які госпіталізовані з інфекцією SARS-CoV-2, у яких застосовували тільки СЛ протягом такого ж періоду часу.

Автори узагальнили дані про динаміку захворювання у 383 пацієнтів, які отримували СЛ у комбінації з розчином NaIHS (56 знаходилися на апаратах ШВЛ на вихідному рівні) та 195 пацієнтів, у яких застосовували тільки СЛ (21 знаходився на апараті ШВЛ на вихідному рівні). У таблиці 1 наведено дані про базальну сатурацію киснем і базальну частоту дихання в групах дослідження на початковому рівні. Незважаючи на більш високу частоту випадків легеневої недостатності на початковому рівні у пацієнтів, які отримували розчин NaIHS, тривалість лікування становила 9,1±0,2 днів, при цьому середня тривалість госпіталізації у групі застосування розчину NaIHS скоротилася порівняно з контрольною групою (див. таблицю 1).

 

У пацієнтів на апаратах ШВЛ, які отримували розчин NaIHS, середня тривалість госпіталізації скоротилася порівняно з пацієнтами з контрольної групи. В обох групах було помічено швидке припинення негативної динаміки в сатурації киснем та оцінки тяжкості стану пацієнтів (NEWS2) безпосередньо після початку лікування із застосуванням розчину NaIHS.

Жоден із важких побічних ефектів не вважався пов'язаним із терапією ібупрофеном. Рівень смертності знизився в обох групах застосування NaIHS розчину в порівнянні з контрольними групами. Таким чином, застосування ібупрофенату натрію методом розпилення в гіпертонічному розчині можна розглядати як безпечний і добре переносимий метод, що дозволяє покращити стан пацієнтів із COVID-19 асоційованою пневмонією.

 

Джерело:

Infectious Diseases and Therapy

Стаття:

Reversal of SARS-CoV2-Induced Hypoxia by Nebulized Sodium Ibuprofenate in a Compassionate Use Program

Автори:

Oscar Salva і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: