EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ефективність та безпека застосування неостигміну у поєднанні з кеторолаком як додаткових засобів при проведенні вітректомії

хірургія хірургія
хірургія хірургія

Що нового?

Додавання неостигміну та кеторолаку як допоміжних засобів до розчину місцевих анестетиків є безпечним і може забезпечити більш сприятливі умови проведення втручання.

Результати рандомізованого контрольованого дослідження вказують, що при перибульбарній анестезії в ході вітректомії додавання кеторолаку і неостигміну до розчину місцевих анестетиків у низьких дозах забезпечує більш тривалу тривалість і більш короткий час до настання сенсорної та моторної блокад, а також подовження часу до першої потреби в застосуванні анальгетика. Мета дослідження полягала в оцінці ефективності та безпеки додавання неостигміну та кеторолаку до розчину місцевих анестетиків під час проведення вітректомії.

До дослідження було включено 50 дорослих пацієнтів обох статей, яким було показано проведення планової вітректомії під регіонарною анестезією, а стан відповідав фізичному статусу І або ІІ за класифікацією Американського товариства анестезіологів. Усім пацієнтам проводили перибульбарну блокаду з одноразовим введенням відповідного розчину шляхом ін'єкції в медіальний кантус.

У групі неостигміну та кеторолаку (НК) 25 пацієнтів отримали анестезію комбінацією кеторолаку в дозі 4 мг/мл та неостигміну в дозі 300 мкг на додаток до розчину бупівакаїну в обсязі 3,5 мл (0,5 %) та лідокаїну в обсязі 2 мл (2%), що також включав 75 одиниць гіалуронідази. У контрольній групі (К) комбінацію неостигміну та кеторолаку замінили на 1,5 мл фізіологічного розчину.

Основними кінцевими точками були тривалість і час настання сенсорної і моторної блокад. Додатковими кінцевими точками були ступінь задоволеності процедурою пацієнта та хірурга, побічні ефекти, гемодинаміка та час до отримання першої дози анальгетика. У групі НК час до настання сенсорної та моторної блокад було статистично значуще коротшим, ніж у групі К. У групі НК тривалість акінезії та анестезії була статистично значуще вищою, ніж у групі К. За показником середнього часу до отримання першої дози анальгетика між групами НК та К було виявлено статистично значущу різницю.

У порівнянні з групою К, у пацієнтів із групи НК частота розвитку побічних ефектів була вищою, проте ця відмінність не була клінічно значущою. Ступінь задоволеності процедурою пацієнтів і хірургів був набагато вищим у групі НК порівняно з групою К.

Таким чином, при виконанні перибульбарної анестезії під час вітректомії додавання комбінації неостигміну та кеторолаку до розчину місцевих анестетиків у низьких дозах приносить користь.

Джерело:

Egyptian Journal of Anaesthesia

Стаття:

Neostigmine and Ketorolac as adjuvants to local anesthetic through peribulbar block in patients undergoing vitrectomy surgeries: A randomized controlled trial

Автори:

Mayada K. Mohamad і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: