EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Мережевий метааналіз порівнює різні поживні речовини для покращення імунітету при тяжкому гострому панкреатиті

Гострий панкреатит Гострий панкреатит
Гострий панкреатит Гострий панкреатит

Що нового?

Введення поживних речовин для покращення імунітету парентеральним шляхом пацієнтам з тяжким гострим панкреатитом призводить до зниження смертності, рівня інфікування, тривалості перебування у лікарні та у відділенні інтенсивної терапії, а також до зниження рівня маркерів запалення.

У недавньому мережевому метааналізі парентеральний глутамін показав найкращі результати зниження рівня інфекцій у пацієнтів з гострим панкреатитом. З іншого боку, парентеральне введення омега-3 поліненасичених жирних кислот показало кращі результати у зниженні смертності, тривалості перебування у стаціонарі (ТПС) та тривалості перебування у відділенні інтенсивної терапії (ТПВІТ), а також у зниженні рівня С-реактивного білка (СРБ). Дослідники прагнули оцінити вплив різних поживних речовин для імунітету під час лікування гострого панкреатиту.

Для проведення всебічного пошуку рандомізованих контрольованих досліджень було залучено Scopus, Web of Science, Cochrane Library, Embase та PubMed. У центрі уваги дослідження були люди, які страждають на панкреатит, і різні методи втручання, такі як введення нуклеотидів, глутаміну, аргініну і омега-3 поліненасичених жирних кислот. Оцінювані результати включали рівні СРБ, ТПВІТ, ТПС, частоту інфікування та показники смертності.

За допомогою моделі випадкових ефектів мережевого метааналізу були розраховані відношення ризиків та середня різниця (MD). Для встановлення відносного ранжування втручань було використано поверхню під кривою сукупного ранжування (SUCRA). Оцінка ризику систематичної помилки була виконана за допомогою інструменту Кокранівського співробітництва для оцінки ризику систематичної помилки. Джерела неоднорідності були досліджені за допомогою мережевої метарегресії та аналізу чутливості. Достовірність фактичних даних оцінювалася з використанням Системи розробки, оцінки та експертизи ступеня обґрунтованості клінічних рекомендацій (GRADE).

Загалом було проведено 19 досліджень за участю 1035 добровольців. Як було встановлено, парентеральний глутамін показав чудову ефективність у зниженні рівня СРБ, ТПВІТ, ТПС, частоти інфекції та смертності порівняно з контролем. Розраховані значення відношення ризиків або MD склали -17,78, -2,53, -3,32, 0,35 та 0,38 відповідно. Крім того, парентеральне введення омега-3 поліненасичених жирних кислот продемонструвало високу ефективність у зниженні рівнів СРБ, ТПВІТ та ТПС при значеннях MD, рівних -26,20, -5,19 та -6,77 відповідно.

Інші поживні речовини для імунітету в групах порівняння не мали жодного помітного впливу в порівнянні з контролем на всі оцінювані результати. Парентеральний глутамін показав кращі результати у боротьбі з інфекціями, у той час як парентеральні омега-3 поліненасичені жирні кислоти лідирували у зниженні смертності, ТПС, ТПВІТ та вмісту СРБ. Отже, пацієнти, які страждають на гострий панкреатит, можуть отримати користь від певних поживних речовин для покращення імунітету. Вибір на користь парентерального введення може бути доцільнішим, ніж на користь ентерального.

Джерело:

Medicine (Baltimore)

Стаття:

Efficacy of immune nutrients in severe acute pancreatitis: A network meta-analysis

Автори:

Xin Tao et al.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: