EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Результати дослідження ІІІ фази підтверджують ефективність нового препарату для лікування великого депресивного розладу

депресія депресія
депресія депресія

Що нового?

14-денний курс прийому зуранолону в дозі 50 мг один раз на добу сприяв статистично значущому зниженню симптомів великого депресивного розладу.

У рандомізованому подвійному сліпому плацебо-контрольованому дослідженні III фази при прийомі зуранолону (експериментального позитивного алостеричного модулятора рецепторів γ-аміномасляної кислоти типу А (ГАМК-А) для прийому всередину) спостерігалося швидке і виражене поліпшення симптомів депресії у дорослих пацієнтів. Мета даного дослідження полягала у визначенні ефективності та безпеки 14-денної схеми лікування зуранолоном у дозі 50 мг.

У дослідження були включені пацієнти віком від 18 до 64 років із тяжкою формою великого депресивного розладу. Учасникам було призначено самостійне застосування зуранолону в дозі 50 мг або плацебо один раз на добу протягом чотирнадцяти днів. Основною кінцевою точкою була зміна загальної оцінки за шкалою оцінки депресії Гамільтона (HAM-D) із 17 пунктів від вихідного рівня до 15-го дня. Переносність та безпеку вивчали шляхом моніторингу розвитку небажаних явищ.

Із загальної кількості 543 учасників, які пройшли рандомізацію, у вибірку для повного аналізу було включено 534 учасники (266 у групі зуранолону та 268 у групі плацебо). У порівнянні з учасниками, які отримували плацебо, у учасників, які отримували зуранолон, спостерігалося виражене покращення симптомів депресії до 15-го дня (середня зміна порівняно з вихідною оцінкою за шкалою HAM-D: -14,1 порівняно з -12,3) . Починаючи з 3-го дня у групі зуранолону було відзначено більш виражене покращення симптомів депресії порівняно з групою плацебо (середня зміна, розрахована методом найменших квадратів (МНК), порівняно з вихідною оцінкою за шкалою HAM-D: -9,8 порівняно з -6,8); це поліпшення зберігалося протягом усього періоду лікування та подальшого спостереження, що тривав до 42-го дня, при цьому відмінність залишалася статистично значущою до 12-го дня.

У кожній із груп дослідження у двох учасників були зареєстровані серйозні небажані явища, при цьому небажані явища, що призвели до припинення лікування, були зареєстровані у дев'яти учасників із групи зуранолону та чотирьох учасників із групи плацебо. Прийом зуранолону в добовій дозі 50 мг призводив до статистично значущого покращення симптомів депресії на 15-й день зі швидким початком дії на 3-й день. У цілому зуранолон добре переносився, нових проблем безпеки проти нижчих дозувань, досліджених раніше, виявлено не було. Отримані результати підтверджують можливість застосування зуранолону для полегшення симптомів депресивного розладу у дорослих.

Джерело:

American Journal of Psychiatry

Стаття:

Zuranolone for the Treatment of Adults With Major Depressive Disorder: A Randomized, Placebo-Controlled Phase 3 Trial

Автори:

Anita H Clayton і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: