EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Нова номенклатура алергічних захворювань, представлена EAACI у відповідь на сучасні досягнення у діагностиці

алергічні захворювання алергічні захворювання
алергічні захворювання алергічні захворювання

Що нового?

Початкова класифікація реакцій гіперчутливості була розширена і тепер включає дев'ять окремих видів реакцій, включаючи реакції, опосередковані антитілами (I-III), клітинами (IVa-c), тканинами (V-VI) та прямими реакціями на хімічні речовини (VII).

У рамках передової події Європейська академія алергології та клінічної імунології (EAACI) випустила новий переглянутий позиційний документ, в якому розглядається необхідність використання оновленої номенклатури алергічних захворювань та реакцій гіперчутливості. Швидке поширення методів прецизійної діагностики, що включають передові «оміксні» технології (засновані на досягненнях геноміки, транскриптоміки, протеоміки, метаболоміки, тобто наук, які вивчають, як влаштований геном і як реалізується закодована в ньому інформація), методи молекулярної діагностики, сучасні методи геномного та епігенетичного редагування, передові методи візуалізації, нанотехнології, а також покращення доступу пацієнтів до різних видів медичної допомоги започаткували нову еру розуміння природи алергічних захворювань.

У цьому сучасному підході враховується величезна кількість нових об'єктивних даних, що дозволяє вченим та спеціалістам у сфері охорони здоров'я глибоко поринути у вивчення характеристик захворювань. У зв'язку з цим раніше прийняті класифікації алергічних захворювань, засновані переважно на симптомах, нині перетворюються на більш точну систему з акцентом на ідентифікацію біомаркерів та складних патогенетичних та метаболічних шляхів.

У позиційному документі EAACI представлено нову номенклатуру, адаптовану до сучасних можливостей діагностики зі збереженням історичних класифікацій початку 20 століття. Слід зазначити, що реакції гіперчутливості, спочатку описані Гелл і Кумбсом, були розширені і тепер включають дев'ять особливих категорій. Ці категорії охоплюють широкий спектр механізмів, включаючи реакції, що ініціюються антитілами (типи I-III), клітинно-опосередковані реакції (типи IVa-c), тканинні механізми (типи V-VI) та прямі реакції на хімічні речовини (тип VII).

Типи І-ІІІ описують як традиційні клінічні стани, так і нещодавно виявлені. Типи IVa-c пов'язані з імунними відповідями T1, T2 та T3. Типи V-VI охоплюють такі сценарії, як недостатність епітеліального бар'єру та порушення регуляції імунної відповіді, спричинені метаболічними факторами, тоді як тип VII відноситься до прямих реакцій клітин та запалення, спричинене впливом хімічних речовин. Важливо, що у клінічної практиці можуть бути різні комбінації зазначених типів реакцій.

Наведені уточнені класифікації служать для більш точного розуміння алергічних захворювань та реакцій гіперчутливості, полегшуючи розробку індивідуальних стратегій лікування та ведення пацієнтів. Інноваційний підхід EAACI відображає клінічну значущість переглянутої номенклатури, особливо у випадках, коли в одного і того ж пацієнта протягом життя можуть спостерігатися комбінації різних ендотипів реакцій. Додаткова стаття, яка вийде пізніше цього року, буде присвячена практичній доцільності та значенню представленого підходу в алергологічній практиці та надасть цінну інформацію як медичним працівникам, так і пацієнтам.

Ця принципово нова номенклатура є вирішальним кроком уперед у галузі алергології та клінічної імунології, забезпечуючи більш точну та персоналізовану основу діагностики та лікування алергічних захворювань та реакцій гіперчутливості. Прагнення EAACI адаптуватися до ситуації, що постійно змінюється в охороні здоров'я та діагностики, відображено в цьому новому переглянутому позиційному документі, і характеризує нові сприятливі перспективи для пацієнтів з такими захворюваннями.

Джерело:

Allergy

Стаття:

Nomenclature of allergic diseases and hypersensitivity reactions: Adapted to modern needs: An EAACI position paper

Автори:

Marek Jutel et al.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: