EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Вплив вітамінів з антиоксидантними властивостями на рівні мікронутрієнтів у вагітних жінок з ожирінням

антиоксидантні мікронутрієнти антиоксидантні мікронутрієнти
антиоксидантні мікронутрієнти антиоксидантні мікронутрієнти

Що нового?

Застосування вітамінів з антиоксидантними властивостями під час вагітності у жінок з ожирінням може покращити рівні мікронутрієнтів.

В ході недавнього клінічного дослідження, результати якого опубліковані у відомому журналі International Journal of Obesity, було встановлено, що застосування вітамінів з антиоксидантними властивостями під час вагітності підвищує рівні мікронутрієнтів, але не впливає на рівні біомаркерів запалення або окислювального стресу.

Мета рандомізованого контрольованого дослідження, проведеного Sarbattama Sen та співавт., полягала в оцінці впливу застосування добавок з антиоксидантними властивостями у більш високих дозах на пов'язані з ожирінням запалення та окислювальний стрес під час вагітності.

До дослідження було включено 128 вагітних жінок з ожирінням (40 жінок тривалість вагітності становила <13 тижнів) з індексом маси тіла (ІМТ) ≥ 30 кг/м2. На різних термінах вагітності збирали зразки крові та сечі для визначення концентрацій ключових вітамінів з антиоксидантними властивостями (вітаміни С, Е та В6 та фолієва кислота) та маркерів запалення (С-реактивний білок, інтерлейкін [ІЛ]-6, ІЛ-8 та ІЛ-1β) та окислювального стресу (8-епіпростагландин-F2α та малоновий диальдегід).

У жінок в основній групі лікування (застосування вітамінів С, Е, В6 та В9 (фолієва кислота) у вищих дозах) рівень вітаміну В6 був вищим, ніж у контрольній групі. Однак концентрації вітамінів С і Е та фолієвої кислоти в еритроцитах в основній та контрольній групах суттєво не відрізнялися.

У вагітних жінок з ожирінням застосування вітамінів не мало статистично значущого впливу на рівні біомаркерів запалення або окислювального стресу. Крім того, між групами не відзначалося жодних непередбачених або виразних розбіжностей у клінічних материнських і неонатальних результатах.

Джерело:

International Journal of Obesity

Стаття:

Supplementation with antioxidant micronutrients in pregnant women with obesity: a randomized controlled trial

Автори:

Sarbattama Sen і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: