Застосування вітамінів з антиоксидантними властивостями під час вагітності у жінок з ожирінням може покращити рівні мікронутрієнтів.
В ході недавнього клінічного дослідження, результати якого опубліковані у відомому журналі International Journal of Obesity, було встановлено, що застосування вітамінів з антиоксидантними властивостями під час вагітності підвищує рівні мікронутрієнтів, але не впливає на рівні біомаркерів запалення або окислювального стресу.
Мета рандомізованого контрольованого дослідження, проведеного Sarbattama Sen та співавт., полягала в оцінці впливу застосування добавок з антиоксидантними властивостями у більш високих дозах на пов'язані з ожирінням запалення та окислювальний стрес під час вагітності.
До дослідження було включено 128 вагітних жінок з ожирінням (40 жінок тривалість вагітності становила <13 тижнів) з індексом маси тіла (ІМТ) ≥ 30 кг/м2. На різних термінах вагітності збирали зразки крові та сечі для визначення концентрацій ключових вітамінів з антиоксидантними властивостями (вітаміни С, Е та В6 та фолієва кислота) та маркерів запалення (С-реактивний білок, інтерлейкін [ІЛ]-6, ІЛ-8 та ІЛ-1β) та окислювального стресу (8-епіпростагландин-F2α та малоновий диальдегід).
У жінок в основній групі лікування (застосування вітамінів С, Е, В6 та В9 (фолієва кислота) у вищих дозах) рівень вітаміну В6 був вищим, ніж у контрольній групі. Однак концентрації вітамінів С і Е та фолієвої кислоти в еритроцитах в основній та контрольній групах суттєво не відрізнялися.
У вагітних жінок з ожирінням застосування вітамінів не мало статистично значущого впливу на рівні біомаркерів запалення або окислювального стресу. Крім того, між групами не відзначалося жодних непередбачених або виразних розбіжностей у клінічних материнських і неонатальних результатах.
International Journal of Obesity
Supplementation with antioxidant micronutrients in pregnant women with obesity: a randomized controlled trial
Sarbattama Sen і співавт.
Коментарі (0)