EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Новий погляд на бактеріологію гострого середнього отиту у новонароджених після впровадження в практику 13-валентної пневмококової кон'югованої вакцини

гострий середній отит гострий середній отит
гострий середній отит гострий середній отит

Що нового?

Найбільш частими збудниками гострого середнього отиту у новонароджених є Streptococcus pneumoniae та Enterobacteriaceae. Крім того, після впровадження в практику 13 валентної пневмококової кон'югованої вакцини (PCV13) у цій віковій групі спостерігається збільшення поширеності стрептокока групи А.

У недавньому дослідженні було отримано уявлення про бактеріологію гострого середнього отиту (ГСО), що мало вивчалася раніше, у новонароджених. Це дослідження, проведене за допомогою ретроспективного бактеріологічного аналізу, було спрямоване на вивчення мікробного ландшафту ГСО у дітей віком до 60 місяців, при цьому особливу увагу приділяли дітям до 3 місяців.

Вплив пневмококової кон'югованої вакцини (PCV13) та методу розродження (кесарів розтин або природні пологи) вивчали та зіставляли з точки зору впливу на бактеріологію ГСО. Оцінку проводили у двох окремих групах: діти молодше 3 місяців (група 1) та діти віком від 3 до 60 місяців (група 2).

 

Основні результати

1. Відмінності у поширеності. У дослідженні було виявлено статистично значущу відмінність у поширеності основних патогенів між новонародженими (група 1) та дітьми старшого віку (група 2). У групі 1 поширеність Streptococcus pneumoniae та Enterobacteriaceae була вищою, ніж у групі 2. З іншого боку, у групі 2 була вищою поширеність Haemophilus influenza і стрептокока групи А (див. таблицю 1).

2. Вплив методу розродження. Слід зазначити, що метод розродження (кесарів розтин або природні пологи) не впливав на бактеріологію ГСО ні у новонароджених, ні у дітей старшого віку.

3. Вплив вакцини PCV13. Впровадження у практику вакцини PCV13 забезпечило виразні зміни у бактеріології. Встановлено, що поширеність стрептокока групи А у новонароджених збільшилася з 7% до 15%.

Результати цього дослідження містять важливу інформацію про ГСО у новонароджених, надаючи цінні дані для розробки рекомендацій щодо його лікування. Streptococcus pneumoniae та Enterobacteriaceae були визначені як найбільш поширені збудники ГСО у новонароджених, що ставить під сумнів існуючі уявлення. Крім того, несподіване зростання поширеності стрептокока групи А після впровадження в практику вакцини PCV13 наголошує на важливості збереження пильності щодо досліджень вакцин.

Джерело:

Harefuah

Стаття:

[ACUTE OTITIS MEDIA BACTERIOLOGY IN CHILDREN YOUNGER THAN THREE MONTHS IN THE LAST 16 YEARS]

Автори:

Miki Paker і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: