EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Результати досліджень з вивчення користі раннього прийому їжі

загальна коморбідність загальна коморбідність
загальна коморбідність загальна коморбідність

Що нового?

Ранній прийом їжі протягом доби може сприяти зниженню маси тіла, а прийом їжі в межах 10-годинного вікна забезпечує зниження рівня холестерину і цукру в крові.

За даними нещодавно проведеного дослідження, в добі можна виділити періоди, сприятливі для їди та голодування. Оптимальний час для обміну речовин – з середини до пізнього ранку. Внутрішній біологічний годинник організму краще функціонує, якщо в різний час доби вирішуються різні завдання. Згідно з результатами дослідження, пізнє вживання їжі супроводжувалося більш виразним відчуттям голоду протягом 24 годин порівняно з прийомом аналогічної за складом їжі в більш ранній час. Крім того, пізній прийом їжі був пов'язаний зі збільшенням маси жирової тканини та повільнішим спалюванням калорій. Обидва чинники разом підвищують ймовірність розвитку ожиріння.

За даними іншого дослідження, вживання їжі в межах 10-годинного вікна сприяло зниженню ризику серцево-судинних захворювань у пожежників, які працюють позмінно. У пацієнтів з такими порушеннями, як високий рівень холестерину, високий артеріальний тиск та цукровий діабет, вживання їжі у межах 10 годин, з 8-9 ранку до 6-7 вечора, також сприяло зниженню рівня цукру крові та артеріального тиску.

Незважаючи на невеликий розмір вибірок, у нових дослідженнях отримано інформацію для майбутніх досліджень. У першому дослідженні оцінювали два добові режими харчування у 16 пацієнтів з ожирінням або надмірною масою тіла. В одній групі учасники їли протягом години після звичайного часу пробудження, в іншій — не раніше ніж через п'ять годин. Калорійність їжі та склад поживних речовин були подібними в обох групах.

За даними вимірювань рівня гормонів, при пізніших прийомах їжі спостерігався нижчий рівень лептину - гормону насичення, а також вдвічі підвищувалася ймовірність постійної присутності відчуття голоду. Добровольці у групі пізніх прийомів їжі відзначали також посилення тяги до м'ясних та молочних продуктів, висококалорійних продуктів, а також продуктів з високим вмістом крохмалю та солі.

За висновками дослідників, зміни у жировій тканині могли підвищувати ймовірність утворення нових жирових клітин та знижувати ймовірність спалювання жиру. При пізнішому прийомі їжі витрата калорій за добу була приблизно на 60 калорій менше, ніж при ранньому прийомі. Виявлено відмінності і у розподілі калорій організмом, що сприяло збільшенню маси тіла та частки жирової тканини. Таким чином, за даними дослідження, не можна пропускати сніданок.

У другому дослідженні брали участь 137 пожежників, які протягом 12 тижнів харчувалися відповідно до середземноморської дієти, що включала оливкову олію, овочі, рибу та фрукти. У 70 учасників часове вікно, протягом якого вони могли їсти, становило 10 годин, у решти — приблизно 13 годин. Учасники використовували спеціальні пристрої для моніторингу рівня цукру крові та реєстрували прийоми їжі у додатку. Завдяки обмеженню періоду їжі організм отримує можливість розщеплювати токсини і виводити натрій та інші речовини, що підвищують артеріальний тиск і рівень цукру в крові. Більшість пожежників у групі 10-годинного вікна вживали їжу в період з 8-9 ранку до 6-7 вечора.

За наявності факторів ризику розвитку серцево-судинних захворювань, включаючи підвищений артеріальний тиск та підвищений рівень цукру крові, обмеження часу їди сприяло досягненню мінімальних значень зазначених показників.

Таким чином, обмеження часу їди впливає на здоров'я сприятливо, у тому числі мінімізує ризик розвитку серцево-судинних захворювань та зменшує накопичення небезпечного холестерину. У період голодування внутрішні органи відпочивають від переробки їжі, завдяки чому енергія перенаправляється на загоєння та оновлення клітин.

Джерело:

Medscape

Стаття:

Eating Earlier Offers Health Benefits, Studies Say

Автори:

Carolyn Crist

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: