EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Новий сарбековірус, виявлений у кажанів у Росії, стійкий до вакцин проти коронавірусу SARS-CoV-2

COVID-19 COVID-19
COVID-19 COVID-19

Що нового?

Вірус Хоста-2 (Khosta-2), сарбековірус з AПФ2-залежним входом у клітину, виявлений у кажанів у Росії, який взаємодіє з тим же типом рецептора проникнення, що і коронавірус SARS-CoV-2, очевидно, має стійкість до наявних вакцин і здатний проникати у клітини людини.

Результати недавнього дослідження, опубліковані в журналі PLOS Pathogens, свідчать, що, незважаючи на використання вірусом Хоста-2 (сарбековірусом, виявленим у кажанів у Росії) тих же спайкових (шиповидних) білків для інфікування клітин, що і людські патогени, у нього є стійкість до нейтралізації сироваткою крові людини, одержаної в осіб, які пройшли імунізацію вакциною проти коронавірусу SARS-CoV-2.

Спалах інфекцій, викликаних вірусами SARS-CoV, а також поточна пандемія коронавірусної інфекції були спровоковані передачею вірусів від тварин людині. В результаті досліджень походження коронавірусів SARS-CoV-1 та SARS-CoV-2 було виявлено широкий спектр сарбековірусів у тварин. Більшість із них мають лише віддалений зв'язок із відомими людськими патогенами і не можуть заражати клітини людини.

Рецептор-зв'язувальний домен (RBD) сарбековіруса взаємодіє з молекулами рецепторів на поверхні клітин-господарів. Цим у свою чергу опосередковано проникнення вірусу в клітини. У цьому дослідженні вивчали серологічну перехресну реактивність та рецепторний тропізм рецептор-зв'язувальних доменів двох сарбековірусів, виявлених у кажанів у Росії. Незважаючи на те, що ці два віруси відносяться до іншого підроду, ніж коронавіруси SARS-CoV-1 і SARS-CoV-2, рецептор-зв'язувальний домен одного з них (вірусу Хоста-2) був здатний використовувати рецептори ангіотензинперетворювального ферменту типу 2 (AПФ2) людини для проникнення у клітини.

Було встановлено, що псевдотипи вірусу з рекомбінантним химерним шиповидним білком, сконструйованим на основі шиповидного білка вірусу SARS-CoV-2, в якому рецептор-зв'язувальний домен замінили відповідним доменом вірусу Хоста-2, були стійкі як до моноклональних антитіл, так і до сироватки крові, отриманої в осіб, які пройшли імунізацію вакциною проти коронавіруса. Таким чином, поширення сарбековірусів у дикій природі за межі Азії є загрозою здоров'ю населення в цілому, а також зусиллям з імунізації проти коронавірусу SARS-CoV-2. Результати цього дослідження вказують на необхідність термінової розробки нових вакцин проти сарбековірусів, які забезпечують захист від широкого спектру вірусних патогенів.

Джерело:

PLOS Pathogens

Стаття:

An ACE2-dependent Sarbecovirus in Russian bats is resistant to SARS-CoV-2 vaccines

Автори:

Stephanie N. Seifert і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: