EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Нове дослідження генетичних та причинно-наслідкових зв'язків між мігренню та захворюваннями шлунково-кишкового тракту

мігрень мігрень
мігрень мігрень

Що нового?

Генетичних кореляцій між мігренню та захворюваннями шлунково-кишкового тракту, такими як целіакія та запальні захворювання кишечника, не виявлено. Однак, можливо, існує зв'язок із конкретними підтипами мігрені.

У ході недавнього дослідження фахівці вивчили можливі генетичні та причинно-наслідкові зв'язки між мігренню та двома захворюваннями шлунково-кишкового тракту: запальні захворювання кишечника (ЗЗК) та целіакія. Не було знайдено переконливих доказів, що підтверджують наявність загальної генетичної основи чи причинно-наслідкового зв'язку між мігренню та ЗЗК чи целіакією.

Мігрень - виснажливий неврологічний розлад, для якого в спостережних дослідженнях було показано зв'язок із ЗЗК та целіакією. Проте природа зв'язку залишається незрозумілою. Таким чином, метою дослідження було з'ясувати, чи існує загальна генетична основа для цих станів або один стан може бути зумовлений іншим причинно-наслідковим зв'язком. Наслідки таких зв'язків можуть бути далекосяжними, оскільки ефективне лікування одного захворювання може полегшити симптоми супутнього.

У дослідженні використовувалися складні методи, включаючи регресію коефіцієнта нерівноважного зчеплення та засновану на подвійній вибірці двонаправлену менделівську рандомізацію.

У цих аналізах використовувалася зведена статистика, отримана в ході повногеномних досліджень зв'язків на основі когорт 1) целіакії (11 812 або 4533 випадки; 11 837 або 10 750 контролів); 2) ЗЗК (34 915 контролів; 25 042 випадки) 3) мігрені (316 078 контролів; 59 674 випадки). У дослідженні вивчалася мігрень як з аурою, так і без неї, а також два підтипи ЗЗК – хвороба Крона та виразковий коліт – як окремі захворювання. Для забезпечення стійкості та правильності дослідження до нього також було включено оцінку позитивного контролю та оцінку чутливості традиційної менделевської рандомізації.

Генетичної кореляції між мігренню та ЗЗК чи целіакією не спостерігалося. Результати дослідження не виявили суттєвих доказів на користь ЗЗК (відношення ризиків [OR] 1,00) або целіакії (OR 1,00) як причини мігрені, а також не підтвердили, що мігрень викликає ЗЗК (OR 1,08) або целіакію (OR 1,08), якщо розглядати всіх учасників із мігренню в сукупності. Нечисленні ознаки вказували на потенційні причинно-наслідкові зв'язки між мігренню без аури та виразковим колітом (OR 1,15), целіакією та мігренню з аурою (OR 1,04), а також целіакією та мігренню без аури (OR 0,95).

Однак важливо відзначити, що ці результати втратили свою статистичну значущість після коригування на множинні чинники. На закінчення слід зазначити, що, незважаючи на відсутність переконливих доказів наявності загальної генетичної основи або причинно-наслідкових зв'язків між мігренню і ЗЗК або целіакією, в рамках цього комплексного дослідження було виявлено деякі попередні натяки на зв'язок з конкретними підтипами мігрені. Дослідження робить внесок у розуміння цих складних медичних станів та їх можливого взаємозв'язку, відкриваючи шлях для подальших досліджень у галузі неврології та гастроентерології.

Джерело:

Headache

Стаття:

Migraine, inflammatory bowel disease and celiac disease: A Mendelian randomization study

Автори:

Nike Zoe Welander et al.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: