EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Оцінка зв'язку між алергічним кон'юнктивітом, ринітом та астмою

asthma_patient asthma_patient
asthma_patient asthma_patient

Що нового?

Алергічний кон'юнктивіт слід розглядати як невід'ємний елемент концепції "одні дихальні шляхи - одна хвороба".

Відповідно до класифікації, наведеної в консенсусному документі з лікування алергічного кон'юнктивіту (DECA), існує прямий зв'язок між алергічним кон'юнктивітом (АК), ринітом та астмою щодо ступеня тяжкості та тривалості захворювання. M. C. Sánchez-Hernández та співавт. у проведеному ретроспективному дослідженні використовували критерії DECA для оцінки зв'язку між ступенем тяжкості та тривалістю АК та астми та (або) риніту.

До дослідження було включено 2914 пацієнтів (віком від 1 до 90 років) з АК, що брали участь у дослідженні Alergológica (національне дослідження алергічних захворювань) у 2015 р. Оцінку демографічних даних, класифікацію на підставі критеріїв DECA, а також аналіз етіології та супутніх захворювань проводили за віковими групами (≤14 років та >14 років). Із загальної кількості пацієнтів у 965 пацієнтів (33,1%) було діагностовано АК (у 77,5% пацієнтів — віком старше 14 років). Класифікацію АК проводили виходячи з ступеня тяжкості захворювання (див. таблицю 1).

У 51,6% випадків АК був інтермітуючого типу, а в 48,4% - персистуючого типу. У 4% пацієнтів спостерігався лише АК. Алергічний кон'юнктивіт був пов'язаний з ринітом, за яким слідували астма, харчова алергія і атопічний дерматит (див. таблицю 2).

У пацієнтів з алергічними респіраторними захворюваннями риніт призводив до розвитку АК із подальшим розвитком астми. Було виявлено статистично значущий зв'язок між тривалістю та тяжкістю АК, ринітом та астмою.

Джерело:

European Annals of Allergy and Clinical Immunology

Стаття:

Severity and duration of allergic conjunctivitis: are they associated with severity and duration of allergic rhinitis and asthma?

Автори:

M C Sánchez-Hernández і співавт.

Коментарі (1)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: