EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Оцінка ефективності аналгезії при лікуванні незворотного пульпіту з клінічними проявами

анестезія анестезія
анестезія анестезія

Що нового?

Збільшення об’єму 4% розчину артикаїну з адреналіном у співвідношенні 1:100 000 з проведенням піднебінної та щічної інфільтраційної анестезії статистично значуще підвищує ефективність аналгезії у пацієнтів з пульпітом.

У простому сліпому рандомізованому клінічному дослідженні, результати якого опубліковані в журналі Clinical Oral Investigations, було встановлено, що у пацієнтів з незворотним пульпітом ефективність інфільтраційної анестезії перших молярів верхньої щелепи статистично значуще підвищувалася при збільшенні об’єму артикаїну. Крім того, підвищенню ефективності аналгезії сприяло додавання інфільтраційної піднебінної анестезії до щічної інфільтраційної анестезії. Мета дослідження полягала в оцінці ефективності двох підходів до пульпарної аналгезії з використанням інфільтраційної анестезії 4% розчином артикаїну.

До дослідження було включено 45 пацієнтів із незворотним пульпітом перших молярів верхньої щелепи з клінічними проявами. Учасників поділили на 3 групи. Пацієнтам у групі 1 проводили щічну інфільтраційну анестезію артикаїном (1 картридж, 1,8 мл) з додаванням адреналіну у співвідношенні 1:100 000, пацієнтам у групі 2 - щічну інфільтраційну анестезію артикаїном (2 картриджа). групі 3 - щічну інфільтраційну анестезію артикаїном (1,8 мл) та піднебінну інфільтраційну анестезію артикаїном (0,5 мл). Інтенсивність болю під час ін'єкції та підготовки порожнини доступу оцінювали за допомогою візуальної аналогової шкали (ВАШ) Хефта – Паркера.

Ефективність анестезії визначали як відсутність болю чи біль легкого ступеня під час лікування. Оцінку даних проводили у рамках ретроспективного аналізу із застосуванням критерію Тьюкі. Між 3 групами було виявлено статистично значущу відмінність у частоті розвитку болю під час ін'єкції. Застосування більшого об'єму 4% розчину артикаїну в поєднанні зі щічною та піднебінною інфільтраційною анестезією призвело до статистично значно більш високої частоти ефективності анестезії. Найвища частота досягнення ефективності була відзначена у групі 3, де застосовували комбіновану інфільтраційну анестезію, за якою слідували група 2 та група 1 (див. таблицю 1).

Для ефективного лікування пацієнтів з незворотним пульпітом, яким показано невідкладне лікування кореневих каналів, досягнення глибокої аналгезії має вирішальне значення.

Джерело:

Clinical Oral Investigations

Стаття:

Pulpal anesthesia of maxillary first molars using 4% articaine infiltration in patients with symptomatic irreversible pulpitis: a randomized controlled clinical trial

Автори:

Farzaneh Afkhami et al.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: