EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Результати терапії когнітивних порушень у домашніх умовах

порушення когнітивних функцій порушення когнітивних функцій
порушення когнітивних функцій порушення когнітивних функцій

Що нового?

У пацієнтів з мультидоменним легким когнітивним порушенням амнестичного типу застосування транскраніальної стимуляції змінним струмом у домашніх умовах у поєднанні з тренуванням когнітивного контролю може покращити здатність до когнітивного контролю.

У рандомізованому дослідженні було встановлено, що у пацієнтів з мультидоменним легким когнітивним порушенням амнестичного типу (md-aMCI) транскраніальна стимуляція змінним струмом (ТСЗС) у домашніх умовах у поєднанні з тренуванням когнітивного контролю (ТКК) є доцільним та добре переносимим методом лікування. Мета дослідження, проведеного Kevin T. Jones et al., полягала в оцінці доцільності проведення неінвазивної нейромодуляції в домашніх умовах за допомогою комбінації ТСЗС та ТКК для лікування md-aMCI.

У цьому пілотному дослідженні 30 осіб похилого віку (у віці 60–80 років) з md-aMCI рандомізували на отримання 8 сеансів ТСЗС із ТКК. Лікування проводили вдома в учасників без безпосередньої допомоги дослідника. Половина учасників під час ТКК отримувала ТСЗС префронтальної кори з частотою в тета-діапазоні, а інша половина учасників - контрольну ТСЗС. Лікування в домашніх умовах у поєднанні з ТКК добре переносилося і характеризувалося високою прихильністю пацієнтів.

Лише у групі застосування ТСЗС із частотою в тета-діапазоні спостерігалося підвищення здатності до концентрації уваги протягом тижня. Нейромодуляція може проводитися пацієнтом у домашніх умовах, що дозволяє проводити лікування у важкодоступних районах. У осіб з md-aMCI застосування комбінації ТСЗС із ТКК може потенційно покращити здатність до когнітивного контролю.

Отримані перспективні результати є основою для майбутніх досліджень і дають надію на розробку ефективних втручань, які могли б уповільнити зниження когнітивних здібностей у осіб, що піддаються ризику розвитку деменції. Однак для підтвердження ефективності цього методу лікування потрібні додаткові дослідження в більшій популяції пацієнтів.

Джерело:

Scientific Reports

Стаття:

Enhancing cognitive control in amnestic mild cognitive impairment via at-home non-invasive neuromodulation in a randomized trial

Автори:

Kevin T. Jones et al.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: