EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Вплив нірматрелвіру на частоту госпіталізацій та рівень смертності під час спалаху поширення омікрон-штаму коронавірусу

COVID-19 COVID-19
COVID-19 COVID-19

Що нового?

Застосування нірматрелвіру забезпечує ефективну профілактику несприятливих наслідків при тяжкій формі інфекції, спричиненої омікрон-штамом коронавірусу, у осіб віком 65 років та старших.

Результати спостережного ретроспективного когортного дослідження свідчать, що, незважаючи на наявність або відсутність імунітету до вірусу SARS-CoV-2, у дорослих пацієнтів віком 65 років та старших, які пройшли лікування нірматрелвіром під час сплеску поширення омікрон-штаму коронавірусу, частота госпіталізації і смертність від COVID-19 були статистично значуще нижчими, ніж у дорослих пацієнтів молодшого віку, які не отримували зазначене лікування. Мета дослідження, проведеного Ronen Arbel та співавт., полягала у вивченні ефективності застосування інгібітору протеази нірматрелвіру для прийому внутрішньо під час сплеску поширення омікрон-штаму коронавірусу з точки зору профілактики несприятливих наслідків при тяжкій формі COVID-19 у популяції з високою часткою осіб з набутим імунітетом до коронавірусу.

На початку дослідження було проведено збір даних про пацієнтів віком 40 років і старше з подальшим визначенням їхньої відповідності показанням для проведення терапії нірматрелвіром. Для виявлення зв'язку між застосуванням нірматрелвіру та рівнем смертності або частотою госпіталізації з приводу коронавірусної інфекції використовували модель регресії пропорційних ризиків Кокса із залежними від часу коваріатами та поправкою на соціально-демографічні характеристики, супутні захворювання та наявність або відсутність імунітету до вірусу SARS-CoV-2.

В рамках дослідження 4% (3902 із 109 254) пацієнтів із показаннями для застосування нірматрелвіру отримували цей препарат. Частота госпіталізації з приводу COVID-19 у осіб віком 65 років і старше, які отримували досліджуване лікування, склала 14,7 випадки на 100 000 людино-днів у порівнянні з 58,9 випадки на 100 000 людино-днів у пацієнтів, які не отримували досліджуване лікування (скориговане відношення ризиків: 0,27). Скориговане відношення ризиків настання смерті через COVID-19 склало 0,21.

У осіб віком 40-64 років, які отримували досліджуване лікування, частота госпіталізації з приводу COVID-19 склала 15,2 випадки на 100 000 людино-днів та 15,8 випадки на 100 000 людино-днів серед тих, хто не отримував досліджуване лікування. (скориговане відношення ризиків: 0,74). Скориговане відношення ризиків настання смерті через COVID-19 склало 1,32. У пацієнтів віком 65 років та старших, які отримували нірматрелвір, статистично значуще знизилася частота госпіталізації та рівень смертності, пов'язані з COVID-19, порівняно з пацієнтами, які не отримували таке лікування. У дорослих молодшого віку не було отримано даних на користь застосування нірматрелвіру.

Джерело:

The New England Journal of Medicine

Стаття:

Nirmatrelvir Use and Severe COVID-19 Outcomes during the Omicron Surge

Автори:

Ronen Arbel і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: