EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Оцінка впливу тампонування порожнини періанального абсцесу на інтенсивність болю

періанальний абсцес періанальний абсцес
періанальний абсцес періанальний абсцес

Що нового?

У пацієнтів з періанальним абсцесом за відсутності тампонування порожнини абсцесу інтенсивність болю нижча.

Результати рандомізованого клінічного дослідження («Післяопераційне тампонування порожнин періанального абсцесу» (PPAC2)) вказують, що, порівняно зі стандартним лікуванням з установкою тампона, відсутність тампонування порожнини періанального абсцесу супроводжується менш інтенсивним болем, при цьому ризик повторного утворення абсцесу та періанальної фістули не підвищується.

Мета дослідження, проведеного Katy Newton і співавт., полягала у визначенні того, чи призводить установка тампона в порожнину абсцесу до збільшення інтенсивності болю і чи це супроводжується підвищенням ризику ускладнень, таких як повторне утворення абсцесу або періанальної фістули, в порівнянні з відсутністю тампонування.
В рамках дослідження 433 дорослих пацієнта (середній вік 42 роки), госпіталізованих для розкриття та дренування первинного періанального абсцесу, були рандомізовані до груп продовження тампонування порожнини абсцесу або відсутності такого. Протягом 6 місяців дані збирали з використанням сліпого методу під час візитів до медичних закладів, телефонних дзвінків та за допомогою щоденників реєстрації симптомів. Основною кінцевою точкою у дослідженні була оцінка інтенсивності болю (середня максимальна оцінка інтенсивності болю за візуальною аналоговою шкалою (ВАШ)).

У 213 пацієнтів, рандомізованих до групи тампонування, інтенсивність болю була вищою, ніж у 220 пацієнтів, рандомізованих до групи відсутності тампонування (38,2 порівняно з 28,2 мм, середня різниця 9,9 мм) (див. рисунок 1).

В обох групах частота утворення фістули між анальним каналом і шкірою періанальної області була помірною: у 32 з 213 (15 %) пацієнтів у групі тампонування та у 24 з 220 (11 %) пацієнтів у групі з відсутністю тампонування (відношення шансів (ВШ): 0,69). Частка пацієнтів з рецидивом абсцесу була низькою: у 7 із 213 (3 %) пацієнтів у групі тампонування (ВШ: 1,90) та у 13 із 223 (6 %) пацієнтів у групі відсутності тампонування (ВШ: 1,85). Таким чином, перспективним методом лікування періанальних абсцесів є відсутність тампонування порожнини абсцесу після його дренування.

Джерело:

British Journal of Surgery

Стаття:

Postoperative Packing of Perianal Abscess Cavities (PPAC2): randomized clinical trial

Автори:

Katy Newton і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: