EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Немедикаментозні втручання в активній фазі пологів покращують акушерські наслідки

вагітність вагітність
вагітність вагітність

Що нового?

Проведення фізіотерапевтичного втручання у жінок у активній фазі пологів дозволяє покращити акушерські наслідки.

Результати рандомізованого клінічного дослідження вказують, що проведення немедикаментозного втручання в рамках пологової допомоги забезпечує ефективне зниження інтенсивності болю при пологах до мінімуму, відстрочення застосування медикаментозної аналгезії, зменшення потреби в додаткових дозах анальгетиків та частоти виникнення дистоції плода без розвитку перинатальних ускладнень. Мета цього дослідження полягала у визначенні ефективності проведення немедикаментозного втручання у жінок у активній фазі пологів щодо поліпшення акушерських і перинатальних результатів.

До цього дослідження, в якому використовували «прихований» розподіл за групами, сліпий метод та вибірку всіх рандомізованих учасниць відповідно до призначеного втручання (ITT-вибірку), було включено 80 першородних жінок з низьким ризиком наприкінці вагітності, які надійшли до стаціонару на початку активної фази пологів. Учасниць дослідження рандомізували в експериментальну (n=40) та контрольну (n=40) групи. У учасниць з експериментальної групи в рамках втручання виконували такі чотири процедури: 1) ходьба при розкритті шийки матки на 4-6 см; 2) чергування пологових поз; 3) черезшкірна електрична стимуляція нервів при розкритті шийки матки на 6-7 см та 4) теплий душ при розкритті шийки матки на понад 7 см.

Учасницям із контрольної групи надавали лише стандартну акушерську допомогу. У ході дослідження учасниці будь-коли могли вимагати медикаментозну аналгезію. Основними кінцевими точками були тривалість експульсивної фази пологів, тривалість активної фази першого періоду пологів та частота виникнення дистоції плода за даними партограми. Також були зібрані інші дані про матерів та новонароджених із офіційних записів про народження.

У породіль, у яких проводили немедикаментозне втручання, були відзначені більш коротка активна фаза першого періоду пологів (373 хвилини в експериментальній групі та 444 хвилини у контрольній групі), пізніший розрив плодових оболонок під час пологів (при розкритті шийки матки на 8 см в експериментальній групі та 7 см у контрольній групі), потреба в медикаментозній аналгезії тільки при більш вираженому розкритті шийки матки (8 см в експериментальній групі та 5 см у контрольній групі), нижча потреба у введенні додаткових доз аналгетиків і менш часте виникнення дистоції плода під час пологів порівняно з породіллями із контрольної групи.

Інші показники з боку матері та в перинатальний період між експериментальною та контрольною групами не відрізнялися. Немедикаментозне втручання, що включає послідовне виконання фізіотерапевтичних процедур, у тому числі ходьби, черезшкірної електронейростимуляції з чергуванням пологових поз і теплого душу, дозволяє знизити інтенсивність болю при пологах, на що вказують зниження потреби в анальгетиках та їх застосування на більш пізніх термінах, зменшення та зниження частоти виникнення дистоції плода. Це втручання має бути доступним жінкам у пологових відділеннях, при цьому жінок необхідно мотивувати до його проведення під час пологів.

Джерело:

AJOG Global Reports

Стаття:

Applying a physiotherapy protocol to women during the active phase of labor improves obstetrical outcomes: a randomized clinical trial

Автори:

Licia Santos Santana і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді ru en ua
Спробуй: