EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ефективність застосування нової ліпопептидної сполуки морського походження в лікуванні болю при фіброміалгії

фіброміалгія фіброміалгія
фіброміалгія фіброміалгія

Що нового?

Застосування добавки LD-1227 протягом 3 місяців призвело до зниження інтенсивності болю, пов'язаного з фіброміалгією, а також виразності супутніх симптомів депресії/тривоги, чого не спостерігалося при застосуванні добавки з омега-3 жирною кислотою.

Результати рандомізованого контрольованого дослідження вказують, що застосування добавки LD-1227 забезпечує клінічно значуще покращення за показниками виразності фіброміалгії, такими як індекс генералізованого болю (WPI), кількість болючих точок (TTP) та оцінка тяжкості симптомів (SSS), а також при вимірюванні маркерів запалення та парасимпатичного балансу.

У дослідженні, проведеному Reza Rastmanesh та співавт., вивчали вплив застосування нової запатентованої ліпопептидної добавки морського походження порівняно із застосуванням омега-3 жирних кислот на профілі цитокінів, виразність тривоги та інтенсивність болю у пацієнтів з фіброміалгією. Група A (n = 21) отримувала добавку LD-1227 (1 капсула двічі на добу), а група B (n = 20) - добавку з омега-3 жирними кислотами (у дозі 900 мг, 1 капсула двічі на добу).

Була проведена оцінка клінічних показників та показників, що вивчаються за допомогою опитувальників, таких як щотижнева оцінка інтенсивності болю, SSS, тяжкість когнітивних симптомів, оцінка виразності стомлюваності, оцінка депресії за шкалою Бека, оцінка за опитувальником впливу фіброміалгії на життєдіяльність, TTP та зміни індексу WPI. Крім того, були виконані додаткові біохімічні аналізи концентрації цитокінів та експресії генів (інтерлейкіну-6 (ІЛ-6), фактору некрозу пухлини-α (ФНП-α), ІЛ-1β, макрофагального хемоаттрактантного білка-1 (МХБ-1), ІЛ-8, ІЛ-13, ІЛ-1 та гранулоцитарно-макрофагального колонієстимулюючого фактора (ГМ-КСФ)).

Оцінку даних проводили з використанням парного t-критерію або критерію знакових рангів Вілкоксона залежно від того, чи розподіл був непараметричним або параметричним. При порівнянні даних, отриманих за результатами оцінки у групі В до та після лікування, було встановлено клінічно значуще зменшення TTP, а також зниження значення індексу WPI та оцінки SSS. Це вказує на те, що лікування із застосуванням добавки LD-1227 протягом 3 місяців забезпечило сприятливий ефект з точки зору зниження інтенсивності болю, пов'язаного з фіброміалгією, та виразності супутніх симптомів тривоги/депресії, чого не спостерігалося при застосуванні добавки з омега-3 жирними кислотами. Результати оцінки частоти серцевих скорочень та концентрації цитокінів свідчили про клінічно значуще покращення стану пацієнтів після прийому добавки LD-1227.

У більшості пацієнтів із групи застосування добавки LD-1227 було зареєстровано зниження індексу WPI та щотижневої оцінки інтенсивності болю, чого у групі застосування добавки з омега-3 жирними кислотами не спостерігалося. У групі було виявлено статистично значуще зниження оцінок TTP, WPI і SSS після проведення лікування відносно вихідного рівня. Розвитку побічних ефектів не зареєстровано. Таким чином, застосування нової ліпопептидної сполуки морського походження в лікуванні фіброміалгії виявилося ефективним і забезпечило зниження інтенсивності болю та супутніх симптомів депресії та тривоги.

Джерело:

Functional Foods in Health and Disease

Стаття:

A randomized, controlled trial on the effectiveness of a proprietary marine lipo-peptide formula vs omega-3 on cytokines profile, anxiety, and pain symptoms in patients with fibromyalgia

Автори:

Reza Rastmanesh і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: