EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Оцінка впливу нового нутрицевтика на зниження виразності стеатозу печінки у пацієнтів з НАЖХП

НАЖХП НАЖХП
НАЖХП НАЖХП

Що нового?

У дорослих зі стеатозом печінки застосування нового комбінованого нутрицевтика протягом 12 тижнів було безпечним та ефективним, а також знижувало вміст жиру в печінці.

Результати рандомізованого плацебо-контрольованого подвійного сліпого клінічного дослідження, опубліковані в журналі Journal of Translational Medicine, вказують, що застосування нової комбінації біоактивних сполук як нутрицевтика забезпечило статистично значуще зменшення вмісту жиру в печінці у 62% пацієнтів з неалкогольною жировою хворобою печінки (НАЖХП) тяжкого ступеня порівняно з 37% пацієнтів у групі плацебо. Мета цього дослідження полягала у вивченні ефектів застосування комбінованого нутрицевтика у лікуванні пацієнтів із НАЖХП.

Комбінований нутрицевтик містив 667 мг екстракту Curcuma longa в комплексі з γ-циклодекстрином, 667 мг очищеного концентрату риб’ячого жиру, який містить 213 мг ейкозапентаєнової кислоти (EPA) і 140 мг докозагексаєнової кислоти (DHA), 400 мг поліфенольних фракцій бергамоту і екстракту Cynara Cardunculus, 334 мг олії чорного кмину Nigella Sativa, 267 мг стандартизованої фракції кореня Picrorhiza kurroa, 200 мг глутатіону і S-аденозилметіоніну, а також інші натуральні інгредієнти.

У дослідженні взяли участь 140 пацієнтів із стеатозом печінки. Протягом 12 тижнів пацієнти з експериментальної групи (n = 70) щодня приймали по 6 м'яких желатинових капсул нутрицевтика, до складу якого входила комбінація натуральних біоактивних сполук. Протягом 12 тижнів пацієнти з контрольної групи (n = 70) щодня приймали по 6 м'яких желатинових капсул плацебо, до складу якого входив мальтодекстрин. Основною кінцевою точкою дослідження була зміна вмісту жиру в печінці згідно з оцінкою контрольованого параметра згасання (CAP) за даними транзієнтної еластографії. До і після втручання виконували оцінку концентрації глюкози в сироватці крові, концентрації ліпідів, активності трансаміназ, концентрації цитокінів і CAP.

Після поправки на фактори, що втручалися в результат (такі як оцінка CAP і концентрація тригліцеридів на початковому рівні, зміна активності гамма-глутамілтрансферази (ГГТ) у сироватці крові та споживання рослинних білків, тваринних білків і холестерину в період спостереження) було встановлено, що в групі застосування нутрицевтика зниження оцінки CAP були більш виразними порівняно з групою плацебо. У учасників дослідження, які приймали капсули з нутрицевтиком, було досягнуто статистично значно більш виразне зменшення ступеня тяжкості стеатозу печінки порівняно з учасниками, які приймали плацебо (див. таблицю 1).

Відсоткове зниження оцінки CAP було статистично значуще більш виразним у осіб віком 60 років і молодше, з низькою вихідною концентрацією холестерину ліпопротеїнів високої щільності (ХС-ЛПВЩ), з низькою активністю аспартатамінотрансферази та у чоловіків. Таким чином, застосування нового нутрицевтика супроводжувалося зниженням виразності печінкового стеатозу у дорослих з НАЖХП.

Джерело:

Journal of Translational Medicine

Стаття:

A new nutraceutical (Livogen Plus®) improves liver steatosis in adults with non-alcoholic fatty liver disease

Автори:

Yvelise Ferro і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: